6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Hububatta kuraklık riski azaldı

Hububatta rekolte için kritik dönem olan mayıs ayında Konya'ya son 3 günde metrekareye düşen 10 kilogram yağış çiftçiyi rahatlattı.

AA muhabirinin, Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, hububatta kuraklık nedeniyle yüzde 40'lara yakın rekolte kaybının yaşandığı geçen yılın Mayıs ayında Konya'ya, toplam 16 kilogram yağış düşmüştü.

Hububat bitkisi için kritik dönem kabul edilen mayıs ayında bu yıl, sadece son 3 günde Konya'da metrekareye ortalama 10 kilogram yağış düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre bölgede yağışlar neredeyse 2 katına ulaşırken, son 3 günde Akşehir 15, Ereğli 17, Seydişehir 16 kilogram yağış aldı.

Meteoroloji yetkilileri, yağışların önümüzdeki günlerde devam edeceğini tahmin ettiklerini, bu durumun hububatta rekolteyi olumlu etkileyeceğini düşündüklerini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu (TZOB) Üyesi Mustafa Hepokur ise son 3 günde bölgeye düşen yağış miktarının, geçtiğimiz yılın Mayıs ayı toplamına yaklaşmasının çiftçi için son derece sevindirici olduğunu vurguladı.

Mayıs ayı sonuna kadar aşırı kavurucu rüzgarlar esmemesi ve yağışların az da olsa ay sonuna kadar devam etmesi durumunda rekoltede geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artış beklediklerini anlatan Hepokur, ''Konya'da hububatta kuraklık riski yüzde 60 azaldı. Tarlada mahsulün durumu çok iyi... Umarız hem çiftçi hem de fiyatların yükselmesinin faturasını en çok ödeyen vatandaşımızın yüzü güler'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 12:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?