6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Hububatta rekor rekolte bekleniyor

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya Ovası kuraklıkla ilgili yaşanan sıkıntılarla boğuşurken, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüne kıyısı olan Beyşehir ilçesinde çiftçi bu yıl hububatta rekor ölçüde rekolte bekliyor.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Konya merkez ve bazı ilçelerinde kuraklıkla ilgili baş gösteren rekolte ile ilgili sıkıntıların Beyşehir ilçesinde bu yıl yaşanmadığını ve çiftçinin ektiği ürününden memnun olduğunu bildirdi.

Tarım alanlarının büyük bölümünde hububat ekiminin yapıldığı Beyşehir'de yeterli yağış düşmeyen birkaç köy dışındaki yerler dışında arpa ve buğdayda rekor ölçüde ürün beklendiğini vurgulayan Ersözlü, “Beyşehir yöresi bu yıl ilkbahar ve yaz döneminde Konya'da en çok yağış düşen bölgelerin başında geldi. Yağışların yeterli seviyede olması ise hububat tarımı yapan çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Kısa süre içerisinde boy atan ve başakları olgunlaşmaya başlayan ürün hasat dönemi ile birlikte biçilmeye başlandı. Geçtiğimiz yıla göre Beyşehir yöresinde hububat rekoltesinde yüzde 70-80'lik bir artış bekliyoruz” dedi. Hasat döneminin başladığı bugünlerde şeker pancarı çiftçisi haricinde hububat ekimi yapan çiftçinin yağış beklemediğini belirten Ersözlü, “Bugünlerde toprağa düşecek bir yağmur hububat çiftçimizin ürününe zarar verir, buğday hasadında sıkıntıya yol açar. O yüzden çiftçimiz şu an için yağmur beklentisi içerisinde değil” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı emanet fiyat nedeniyle Beyşehirli çiftçilerin mahsulünü ofise teslim etmediğini de belirtirken, “Çiftçimize Ziraat Odası olarak tavsiyemiz ürününe iyi sahip çıkmasıdır. Çiftçimizin elindeki ürününü bir müddet elinde tutarak satmamasının, önümüzdeki günlerde yeniden şekillenecek gerçek değerini bulacak piyasada değerlendirmesinin menfaatine olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Ersözlü, ayrıca hasat mevsiminin başlaması ile birlikte çiftçiye anız yakmaması uyarısında da bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 13:56:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?