6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Huğlu krizi yeni pazarlarla aştı

HUĞLU KRİZİ YENİ PAZARLARLA AŞTI

Av tüfeği üretiminde dünya markası haline gelen Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi, 2008 yılından bu yana dünyayı etkileyen ekonomik krizi küçük çaplı da olsa yeni pazarlar kazanarak aştı.

Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu beldesinde kurulu bulunan Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren silah fabrikasının geride kalan 2009 yılında krizden etkilense de hedeflediği satış ve ciro rakamına ulaştığı bildirildi.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Ömer Kızılkaya, 2008 yılının Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) patlak veren global ekonomik kriz nedeniyle tüm sektörler gibi silah sanayisinin de olumsuz yönde etkilendiğini, en önemli pazarları olan ABD’den gelen siparişlerin yüzde 60 oranında azalması üzerine zor bir dönem yaşadıklarını ve bir çıkış yolu aramak zorunda kaldıklarını söyledi.

Geride kalan 2009 yılının bir önceki yıla göre, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi açısından krizden etkilenilse de olumlu geçtiğini anlatan Kızılkaya, hedefledikleri satış ve ciroya ulaştıklarını bildirdi. Oldukça zor geçen 2008 yılında 21 bin adet gerçekleşen av tüfeği üretiminin 2009 yılında 26 bin rakamlarına ulaştığını ve bunların tamamını gerek iç gerekse dış piyasada sattıklarını dile getiren Kızılkaya, “2009 yılında en önemli ihracat yaptığımız ülke olan ABD’den gelen siparişlerin düşmesi üzerine yeni pazar arayışlarımız oldu. Bu dönemde Uzakdoğu ve Güney Afrika ülkeleri ile küçük çaplı da olsa yaptığımız bağlantıların yanı sıra, iç piyasada gerek ithalattan kaynaklanan sıkıntılar bize olumlu bir gelişme olarak yansıdı, gerekse döviz kurunun yüksek olmasının avantajlarını yaşadık. Doğrudan ithalatla alakası olmayan av tüfeklerimizde ise iç piyasada iyi satışlar yaptık. Yani ABD pazarında yaşadığımız açığı, bu yolla kapatmayı bildik. 2009’da istenilen seviye bu değildi ama en azından bu kriz ortamında hem üretim kapasitemizi bir önceki yıla göre yükselttik ve bu imalatın tamamının satışını gerçekleştirdik. Yani 2009 yılı başlarında global ekonomik kriz nedeniyle yaşanan öngörüsüzlüğe rağmen, genel manada hedeflediğimiz yere 2009 yılı için ulaştık diyebiliriz” dedi.

Ekonomik krizin etkilerinin devam ettiği 2010 yılı için daha umutlu olduklarını da dile getiren Kızılkaya, ABD pazarında yine eski seviyeleri yakalayabilmek için yaptıkları görüşmelerden olumlu netice aldıklarını, bu yıl üretim kapasitesini 35 bin adet seviyelerine ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Üretim kapasitesinin artmasının yeni istihdam kapılarının açılması anlamına da gelebileceğini dile getiren Kızılkaya, bunun için gayret gösterdiklerini, yeni modellerle girmek istedikleri 2010 sezonu için oldukça umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

HUĞLU KRİZİ YENİ PAZARLARLA AŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 12:30:00
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 12:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?