6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Hüyük organik çilek üretecek

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde Konya İl Özel İdaresi tarafından yörede organik çileğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında toplam 107 çiftçi aileye 428 bin adet çilek fidesi dağıtıldı.

Çavuş Belediyesi'nin organizasyonu ile belde meydanında gerçekleştirilen çilek fidesi dağıtım törenine Hüyük Kaymakamı Ramazan Keskin, İlçe Belediye Başkanı Nusret Akgümüş, Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit Turan, DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal, Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, SÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, belde belediye başkanları, köy muhtarları, kamu kurum temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, organik çilek projesinin hayata geçmesine destek veren ve emeği geçen tüm yetkililere teşekkür etti.

Konya İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Raşit Turan ise, kurum olarak kırsal kesimde yaşayan çiftçilere hizmetlerinin hız kesmeden devam ettiğini ifade ederek, "Yer altı damla sulama şebekesi hazır olan bu Çavuş'ta 107 çiftçimize toplam 428 bin adet organik çilek fidesi dağıtıyoruz. 150 dekar alana dikilecek olan ve damla sulama sistemiyle sulanacak olan çilek fidelerimizin malç naylonlarıyla birlikte devletimize maliyeti 100 bin liradır” dedi. Turan, 2009 yılında Konya'da dağıtılmakta olan 2 milyon 300 bin adet çilek fidesinin yarısının Hüyük ve köylerine dağıtıldığını hatırlatarak, “Çavuş, Kıreli, Çamlıca, Selki, Görünmez, Göçeri, Mutlu, Suludere, Değirmenaltı ve Hüyük merkezimize dağıttığımız toplam 1 milyon 150 bin adet organik çilek fidesi ile gelecekte bu yöreler adeta organik çilek üretim merkezi haline gelecektir” şeklinde konuştu.

YÖRE HALKI YAŞADIĞI YERDE İSTİHDAM EDİLECEK

Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi de, Çavuş beldesinde hayata geçirilen projelerin, kalkınmanın yerelde olacağının en büyük göstergesi olduğuna işaret etti. 2005 yılından bu yana Türkiye'de çok şeylerin değiştiğine vurgu yapan Selvi, artık kalkınmanın yerelden olacağını söyledi.

Amaçlarının yöre insanını göç etmeden hayata geçirilecek yeni yatırımlarla bulunduğu yerde istihdamını sağlamak olduğunu dile getiren Selvi, “İnsanımızı bu şekilde nasıl mutlu ve müreffeh yaşatırız bunun çabası içindeyiz” dedi.

Hüyük Kaymakamı Ramazan Keskin ise, İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla geçtiğimiz yıl da Değirmenaltı köyünde 41 ailenin eğitilerek, dağıtılan çilek fideleri ile birlikte organik çilek tarımına geçirildiğini hatırlatarak, “Bölgemizde hayata geçen bu yatırımlarla organik tarımın uygulama fırsatı doğmuştur” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara desteklerinden dolayı plaket verildi. Daha sonra çilek fideleri törene katılan yetkililer tarafından sahiplerine dağıtıldı. Fide dağıtım töreninin ardından törene katılan yetkililer bölgedeki arazilerde başlayan çilek üretimini yerinde gördü.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 12:46:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?