6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Hüyük'e 'Sanat Köyü' kuruluyor

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde "Sonsuz Şükran Köyü" projesi adı altında bir kültür sanat köyü kuruluyor.

Türk sineması ve dizi filmlerin ünlü oyuncuları, sanat ve kültür camiasının ün yapmış seçkin isimleri, Anadolu'nun ortasında kurulacak sanat köyü projesi kapsamında geldikleri Çavuş beldesinde yöre halkı tarafından çiçeklerle karşılandı.

Bir yıl içerisinde hayata geçirilmesi beklenen sanat köyü projesi, Türkiye'den ve dünyadan kültür ve sanat alanında ün yapmış birçok insanı biraraya getirecek. İstanbul Beyoğlu'nda Fransız Sokağı Projesi'ni gerçekleştiren gazeteci-yazar, senarist ve yönetmen Mehmet Taşdiken, kültür ve sanat dünyasının birçok ünlü ismini "Sonsuz Şükran Köyü" projesi kapsamında bayramda memleketi Çavuş beldesinde buluşturdu.

Aralarında 'Yaprak Dökümü' dizisinin ünlü oyuncusu Halil Ergün, sinema ve dizi oyuncuları Bulut Aras, Selçuk Özer'in de yer aldığı ünlü sanatçılar, beldede Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem ve kasaba halkı tarafından çiçeklerle karşılandı.

Eski Turizm Bakanı Bahaddin Yücel, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever ile sinema yönetmenleri, ressam, mimar, modacı, arkeolog, dekoratör, fotoğraf ve grafik sanatçısı, gazeteci, heykeltıraş, sinema ve dizi oyuncularının aralarında bulunduğu çok sayıda sanat ve kültür camiasının ün yapmış isimleri, "Sonsuz Şükran Köyü" projesinin hayata geçirileceği alanı
gezerek incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya İl Genel Meclisi'nin de destek verdiği proje, geçtiğimiz yıl "Mommo" adlı sinema filminin çekildiği Çavuş beldesinde iki küçük göletin de bulunduğu Aktepe ve Koru adı verilen tepelerin yamacında hayata geçirilecek.

"ÇAVUŞ, KÜLTÜR VE SANATIN ADRESİ OLACAK"

Çavuş Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem, projenin uygulanacağı alanda İstanbul'dan gelen katılımcılara bilgi verdi. Daha önce "Kültür Mahallesi" olarak adlandırılan, sonradan adına "Sonsuz Şükran Köyü" adı verilen projenin üzerinde bir yıldır çalışıldığını vurgulayan Çiğdem, taslak yerleşim planı hakkında bilgi verdi. Projede emeği geçenlere teşekkür eden Çiğdem, belediye olarak kültür ve sanat camiasının usta duayenleri ile bu proje kapsamında yöre halkının biraraya gelecek olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Projenin mimari Mehmet Taşdiken de, proje ile projenin hayata geçirileceği yerleşim alanı hakkında bilgi verdi. Türkiye ve dünyadan kültür ve sanat adamlarını Çavuş beldesinde kurulacak Sonsuz Şükran Köyü'nde buluşturacak projenin oldukça iddialı bir proje olduğunu dile getiren Taşdiken, sanat camiasının usta isimlerinin bölgede kurulacak sanat köyünde köylü gibi olmaya, kültür getirmeye değil, Anadolu'nun kültürüne sığınmaya geleceğini söyledi.

Bu alanda hem köyün, hem yörenin tarihsel ve sosyal birikimlerini dikkate alan bir yapılanma gerçekleşeceğini belirten Taşdiken, ulusal ve uluslararası çapta yetkin sanatçıların etkinlik, atölye ve yaşam mekanlarının oluşturulacağını dile getirdi. Taşdiken, şunları kaydetti:

"Sanatçılar artık bilindik bıkıldık yerlerden taşınmak istiyor. Onlara farklı ve istedikleri bir şeyi sunuyoruz. Onlar orada yaşayacaklar ve çalışacaklar. Resim-heykel atölyeleri olacak. Film çekecek ve orada festivaller, gösteriler düzenleyecekler. Orada kitaplar yazacaklar, araştırmalar yapacaklar. Arkeologlar bölgeyle ilgili tanıtımlar, etkinlikler yapacak, arkeolojik çalışmalara katkıda bulunacaklar. Mimarlar, iç mimarlar kendi evlerinden başlamak üzere bölgenin gelenek ve aksesuarlarından yeni tarzlar oluşturacaklar. Hemen hemen her sanatın her alanında, hem atölye çalışmaları hem de dışa dönük etkinlikler gerçekleştirecekler."

KÖYDEKİ EVLERİN ANAHTAR TESLİMİ 2010 YILINDA

Gelecek yıl Ramazan Bayramı'nda sanat köyündeki evlerin anahtar teslimlerinin yapılması planlanıyor. Projeyi Yaprak Dökümü dizisi ile hatırlanan ünlü sinema oyuncusu Halil Ergün de "heyecan verici" olarak nitelendirdi. İstanbul'da iken hazırlanan kitapçığı okuduğunu ve oldukça heyecanlandığını dile getiren Ergün, "Buraya gelince fark ettim ki gerçekten çok ciddi bir proje. Türkiye'de, hatta dünya ölçeğinde çok önemli bir ruh oluşturabilecek sanat ve kültür dünyası, insanlarımız açısından ve dünyaya açılan bir pencere, Orta Anadolu'nun orta yerinde derinlere giden kendi kültürümüzü ihya etmeyi de hedefleyen bir buluşma olarak düşünülmesi çok önemli. Ben çok heyecanlandım ve destekliyorum. Yani bu projenin içerisinde olmak istiyorum" diye konuştu.

Projenin hayata geçirileceği alanda yapılan gezi ve incelemelerin ardından beldenin düğün salonunda konuyla ilgili sunumlar yapılırken, ardından yörede hazırlanan yemeklerden yer sofrasına oturarak tadan sanat ve kültür dünyasının ünlü isimleri, iki gün kaldıkları Hüyük ve Beyşehir yöresindeki tarihi ve kültürel mekanları da ziyaret etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 11:29:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?