4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Hz. Mevlana ölüm yıldönümünde anıldı

Ünlü Türk düşünürü ve mutasavvıf Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 734. yıldönümünde anılıyor.

Anma etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türk Tasavvuf Müziği konseri ve sema gösterisini izlemeye yerel yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Tören öncesi konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yeryüzünün ihtiyacı olan en önemli değerin sevgi olduğunu belirtti. Unesco tarafından Hz. Mevlana'nın doğumunun 800. yıldönümüne denk gelen 2007 yılının dünyada Mevlana Yılı ilan edilmesi nedeniyle yurt dışında 100'e yakın program düzenlendiğini söyleyen Başkan Akyürek, "ABD'den Avusturya'ya, Japonya'dan Rusya'ya kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi; çok sayıda panel, sema, sergi ve tiyatro gösterisi ile 2007 Mevlana Yılı'nı dolu dolu yaşattı. 2007 sevgi, şefkat, merhamet ve hoşgörü ifadeleriyle geçti" dedi.

Konya Valisi Osman Aydın ise, Mevlana'nın evrensel kişiliğinden bahsetti. Vali Aydın, "Hz. Mevlana, gerek sağlığı döneminde gerekse sonraki devirlerde büyük etkisi olan bir şahsiyettir. Vefat ettiği zaman arkasında farklı dinlere mensup sevenler topluluğu bırakmıştır. Hz. Mevlana, milli ve manevi kültürümüzün müstesna siması olduğu gibi, insanlığın da ortak kültürel mirasının temel yapı taşlarından biridir. Hayatı, düşüncesi, ilmi ve idrakiyle Mevlana'nın mesajı tüm insanlığı kuşatacak evrensel nitelikte bir mesajdır. Mevlana'yı en iyi anlayan insanlardan biri de şüphesiz Atatürk'tür. Atatürk, Mevlana Müzesi'nin bugünkü haliyle hayatımıza kazandırılmasına imkan sağlamıştır ve onu İslamiyet'i Türk ruhuna intibak ettiren büyük bir reform olarak vasıflandırarak daima hayranlıkla anmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Sanatçı Ahmet Özhan, tasavvuf müziğinden örnekler seslendirdi. Mevlevilik'in anlatıldığı sinevizyonun ardından Konya Sema Topluluğu bir gösteri düzenledi. Çocuk semazenlerin de katıldığı ayin, mevlevibaşının okuduğu dua ile sona erdi.
Hz. Mevlana'nın 734. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri 17 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek ve düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus'la sona erecek.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2007 Pazar 06:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?