6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

İkinci 5 yıl için 193 proje hazır

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bir sonraki 5 yıllık hizmet dönemi için şimdiden 193 projenin hazır olduğunu belirterek, Konya'yı dünyanın parlayan yıldızı haline getireceklerini söyledi.

Başkan Akyürek Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlediği toplantıyla önümüzdeki 5 yıllık hizmet döneminde hayata geçirecekleri projeleri değerlendirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıllık dönemde yapılan hizmetlerin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından kürsüye gelen Başkan Akyürek, 21. yüzyılın kentler yüzyılı olduğunu ve kentler arasındaki rekabetin giderek artığını belirterek, "Bu rekabet ortamında dünya kentlerinden geri kalmamak için Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle birlikte gayret gösterdik ve birçok çalışmaya imza attık. Önümüzdeki dönem için hazırladığımız projelerimizin hepsi tamamlanmış, finansmanları ayarlanmış ve yerleri belirlenmiş projelerdir. Konya artık yeni bir döneme kapılarını açtı ve gözünü yeni ufuklara dikti. Amacımız Konya'yı dünyanın parlayan bir yıldızı haline getirmektir" dedi.

MEVLANA KÜLTÜR VADİSİ HAYATA GEÇİYOR

Konya'yı ele alırken 8 ana başlık altında projelerini değerlendirdiklerini ifade eden Başkan Akyürek, "Bunların başında Konya'nın bir Kültür ve Tarih Kenti olması geliyor. Bu özelliğini daha ön plana çıkarmak adına Mevlana Kültür Vadisi Projesi'ni hayata geçireceğiz. Bu proje kapsamında Kazım Karabekir Caddesi'nden Yeni Kent Meydanı alanı ve Mevlana Kültür Merkezi'ne kadar olan alandaki tarihi eserleri restore edip tekrar hayata kazandıracağız. Ayrıca bu alanı ışıklandırarak Konya'yı ışıl ışıl bir kent haline getireceğiz. Bu kapsamda Bedesten'i Türkiye'nin en güzel alışveriş merkezi haline getireceğiz. Ayrıca projelerimiz arasında Mevlana Müzesi'ne ek bir bina yaparak hem müzenin yükünü biraz hafifletmek, hem de yer darlığı nedeniyle sergilenemeyen eserleri bu binada sergilemek istiyoruz. Bir büyük projemiz ise İstanbul'da açılan 1453 Panoramik Müzesi'ne benzer bir Çanakkale Savaşı Panoramik Müzesi'ni şehrimize kazandırmak" şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK ADIMLAR ATACAĞIZ

Konya'nın eski görüntüsünden kurtulup modern bir şehir haline gelmesi için bir çok bölgede kentsel dönüşüm projelerini hayata geçireceklerini de dile getiren Başkan Akyürek, "Bunların başında Eski Sanayi olarak adlandırılan bölgede çok büyük ve modern bir kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceğiz. Bunu hızlı trenin çalışmaları tamamlanmadan halletmek zorundayız. Konut konusunda Türkiye'deki neredeyse en ucuz konutları, en uygun taksitlerle vatandaşlarımıza sunduk ve dar gelirli vatandaşları ev sahibi yaptık. Eski Buğday Pazarı bölgesini turistik bir çarşı haline getirerek, Konya'yı ve Karatay'ı turistler için bir cazibe merkezi haline getireceğiz" dedi.

ALTYAPIDA YÜZDE 100'E VARMAK ÜZEREYİZ

Konya'nın altyapı hizmetlerinde Türkiye'nin örnek kentlerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Akyürek şöyle devam etti: "Amacımız alt yapıda yüzde 100 hizmet hedefini tutturmaktır. Şu anda kanalizasyon konusunda yüzde 98 seviyelerindeyiz. Yakın zamanda bunu yüzde 100'e çıkaracağız. Şu an konya kent merkezinde 3 bin 700 kilometre kanalizasyon şebekesi bulunuyor. Biz buna 300 kilometre daha ekleyip 4 bine çıkarmayı planlıyoruz. 4 bin 500 kilometre olan su şebekesini 5 bin kilometreye çıkaracağız ve 100 kilometrelik yağmur suyu hattını da yakın zamanda tamamlayacağız."

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE İLKLERİ YAPACAĞIZ

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal konulara ve yardıma muhtaç insanlara yardıma ayrı bir önem verdiklerini de vurgulayan Tahir Akyürek, "Bu konuda bir çok çalışmaya imza attık ve atmaya devam edeceğiz. Örneğin kuracağımız bir merkezde evlerden ve ticarethanelerden elbise, beyaz eşya ve mobilya gibi eşyaların sıfırını ya da kullanılmışını alıp toplayacağız. Kullanılmış olanları tamir ettirip ihtiyaç sahibi ailelere vereceğiz. Engelliler için ise dünyada ikinci olacak olan Engelsiz Evler projesini hayata geçireceğiz. Bu evler, ikamet edecek engellinin durumuna göre ayarlanacak ve onun rahatlıkla yaşaması sağlanacak. Bu proje dünyada sadece Londra'da var. İkincisini ise biz hayata geçireceğiz. Ayrıca engelsiz şehir sloganıyla başlattığımız hizmetlere kaldığımız yerden devam edip, engelli vatandaşlarımızın da diğer insanlar gibi günlük hayatlarını sürdürebilmelerine imkan sağlayacağız. Kadınlar için yeni lokalleri hizmete sokacağız" şeklinde konuştu

KONYA'YA OLİMPİK STADYUM

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, Konya'nın spor alanında da önemli başarılara imza attığını ve giderek yükselen bir ivme çizdiğini ifade ederek, "Bu spor kentine yakışır bir stadyumu kente kazandırmak için çalışmalara başlamıştık ve yeni stadyumun projesi hazırlandı. Stadyumun yanında olimpik bir köy oluşturacağız. Bu olimpik köyde 10 bin kişilik kapalı spor salonu, olimpik yüzme havuzu, sosyal alanlar ve spor tesisleri yer alacak. Bu tesislerimizle dünya çapındaki bir çok spor organizasyonuna ev sahipliği yapabilecek konuma geleceğiz" dedi.

ORGANİZE TARIM VE HAYVANCILIK MERKEZİ

Konya'nın aynı zamanda bir tarım ve hayvancılık kenti olduğuna da dikkat çeken Başkan Akyürek, "Bu manada Kaşınhanı yolu üzerinde bulunan 45 milyon metrekarelik alanda bir Organize Tarım ve Hayvancılık Merkezi kurmaya hazırlanıyoruz. Bu merkez Konya ve bölgesindeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin modern bir hale getirilmesi ve AR-GE çalışmalarının yapılabileceği bir merkez olacak. Ayrıca Türkiye'nin tahıl üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Konya için 100 bin metrekare kapalı alana sahip modern bir Sebze-Meyve Hali'ni kentimize kazandıracağız" şeklinde ifade etti.

KONYARAY İLE ULAŞIM RAHATLAYACAK

Konya'nın ulaşım bakımından Türkiye'de parmakla gösterilen bir kent olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Başkan Tahir Akyürek, "Bu manada Konyaray projesini hayata geçireceğiz. Proje kapsamında hafif metro sistemi yapılacak ve mevcut tramvaylar da yenilenecek. Tramvay, Kampüs, Otogar ve Aydınlık kavşaklarında köprüler ve tünellerle taşıt yolunun altından veya üstünden gidecek. Alttan gittiği noktalarda yerin altına duraklar yapılacak. Bu projeyle mevcut tramvay hattının 4.5 kilometresini yer altına almış olacağız. Ayrıca 9 yeni yaya üst geçidi ile 100 kilometre yeni bisiklet yolu yapılacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde 6 yeni köprülü kavşak ile 4 yeni caddeyi Konyalının hizmetine sunacağız. Bu projelerin toplam tutarı 2 milyar 800 milyon TL'yi buluyor ve bu projeler ile yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı sağlanacak. Bunların hiç birisi hayal değil. Eğer Konya bugün dünyanın bir cazibe merkezi haline gelmişse, bu projelerimiz de emin olun gerçekleşecek projelerdir. Bunun için belediyemizle birlikte herkesin ortaklaşa hareket etmesi gerekir. Çünkü Konya'ya hizmet etmek bir ayrıcalıktır" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 12:36:57
Güncelleme :18 Mart 2009 Çarşamba 12:52:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KEMAL ATiK IP: 84.57.54.xxx Tarih : 19.03.2009 13:06:49

sayin baskan konyanin sehircilik plani  8 veya 12,15 kat üzerine kurulmus bir tas yigini haline gelmis konya ya  hic yakismayan  bir görüntü icinde  bir  konyali  olarak  bu sehri  görmek istemiyorum sizi yurt disinda bir sehri görmenizi bununda MÜNiH  olmasini isterim sehircilik demek bu kadar büyük bina yapmak degildir sanirim  SEDiRLERi,ARAPLARI,ISGALAMAN ve CiMENLiK mahalleleri asla tas yigini olmasini böyle bir  sehir görmek beni  üzüyor!!!