7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

İkiz kuzuları 3 gün arayla doğurdu

İKİZ KUZULARI 3 GÜN ARAYLA DOĞURDU

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Gönen Köyü'ndeki çiftlikte bir koyunun ikiz kuzuları 3 gün arayla doğurması şaşkınlık yaşattı.

Gönen Köyü Muhtarlığı'nın önderliğinde, yerleşim birimi dışında yaşayan gurbetçilerin birikimiyle kurulan modern koyun çiftliği, ilginç bir doğum olayına sahne oldu. Çiftlikte doğum yapan bir koyun, önce bir kuzu dünyaya getirdi, aynı koyun üç gün sonrasında yeniden doğum yaptı. Koyunun ikiz yavrularını 3 gün arayla dünyaya getirmesi şaşkınlık yaşattı. Böyle bir doğumun bugüne kadar hiç görülüp duyulmadığını, konuyu danıştıkları uzmanlardan da öğrendiklerinde şaşırdıklarını dile getiren görevliler, "İkiz yavrulardan 3 gün sonra doğan boynuzuyla doğdu. Oysa kuzulardan ilkinde boynuz bulunmuyor. Yine, ikiz doğumlarda genelde ilk doğan, ikinci doğana göre daha iri cüsseli olur, bunlarda tam tersi bir durum yaşanıyor" diye konuştu.

Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler ise, "Bu çiftlikte yüzlerce doğuma şahit olduk ama bu ekstra bir olay. Normalde, ikiz de, üçüz de, beşiz de olsa fark etmiyor. Birkaç saat içinde doğum olayının tamamlanmış olması gerekir, diye biliyoruz. Gözümüzün önünde doğurdu bu koyun da. İkiz doğum olacağını bilmiyorduk. İkinci kuzunun anne karnında 3 gün yaşaması mucize bir olay. Anne de sağlıklı, sonradan doğan ikiz yavru da. Ayrıca, ikinci doğan ikizin boynuzları da var. Boynuzları 1,5 santim olarak oluşmuş çıktı. İkinci kuzu ilk doğandan daha iri" dedi.

Çiftlikte görevli Zoo Teknisyen Yusuf Cihan Kaya ise, ikiz kuzuların, hem de bir tanesinin boynuzlu olarak doğmasının normal şartlarda imkansız bir durum olduğunu belirtirken, "Biz de bu tür şeyleri duydukça, yaşadıkça mesleki açıdan şaşırıyoruz. Bu tür büyük çiftliklerde hayvan sayısının fazla olması nedeniyle normal olmayan doğum olaylarını her zaman görebilmek mümkün. Ama bu durum biraz farklı. Normal şartlarda yani yarım saat 40 dakika içinde normal doğumun gerçekleşmesi gerekir. Üç gün sonra doğumu Allah'ın bir mucizesi olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka da, Gönen Köyü'ndeki bir çiftlikte bir koyunun ikiz yavrusunu 3 gün aralıklarla dünyaya getirmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getirdi. Karşıyaka, ikiz doğumlarda birinci kuzu dünyaya geldikten sonra ikinci kuzunun ise normalde 15-20 dakika içerisinde dünyaya gelmesi gerektiğini belirterek, "Hadi bu olmadı diyelim aynı gün en geç bir iki saat içerisinde doğumun tamamlanması lazımdır. O yüzden bu farklı, olağan dışı bir doğum. Çok nadir görülen bir

olaydır, karşılaşılan bir durum değildir. Böyle doğumlar kolay kolay olmaz. Ben de veteriner hekim olarak bugüne kadar hiç böyle bir doğum olayı ile karşılaşmadım. İkiz de üçüz de olsa içerisindeki yavru geç doğumlarda yüzde 99 ölür, öldükten sonra da içerideki yavru mumyalaşarak anneyi zehirler. Normal olan ve bugüne kadar karşılaşılan durumlar böyledir. İkinci yavrudaki boynuz olayı ise daha önce de aynı çiftlikte yaşanmıştır. Bu da anomali olarak adlandırdığımız ve yine çok karşılaşılmayan bir durumdur" şeklinde konuştu.

İKİZ KUZULARI 3 GÜN ARAYLA DOĞURDU
İKİZ KUZULARI 3 GÜN ARAYLA DOĞURDU
İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2010 Perşembe 10:25:04
Güncelleme :30 Aralık 2010 Perşembe 11:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?