7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

İl Özel İdare fidan dağıttı

KONYA İL ÖZEL İDARESİ 190 BİN FİDAN DAĞITTI

Konya İl Özel İdaresi, çiftçilere destek olmak, gelir seviyelerini artırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacı ile bu yıl 190 bin meyve fidanını üretici ile buluşturdu.

Mart ayı içinde yapılan fidan dağıtımı, bu yıl ilk defa Konya İl Genel Meclisi'nce kabul edilen Tarımsal Faaliyetler Destekleme Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirildi. Her köy ve kasabada aynı üründen üretim yapacak en az 5, en fazla 50 çiftçi şartı getiren yönetmelik ile ayrıca meyve fidanlarının sulanmasında da damla sulama şartı arandı. Meyve fidanı dağıtılan çiftçilere, söz konusu köyde veya kasabada ikamet etme şartı da getiren yönetmeliğe göre, çiftçilerden fidan maliyetinin yüzde 10'u oranında katkı payı alındı.

Yöresinde bulunan Üretici Birlikleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine üye çiftçilerden ise katkı payı alınmadı. Ayrıca üretim yapacak çiftçilere fidan dağıtımından önce İl Özel İdaresinde görevli uzman personellerce meyve yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verildi. Toplam 2 bin 615 dekar alanda dikimi gerçekleştirilen fidanlardan, 204 adet köy ve kasabada toplam 2 bin 197 çiftçi istifade etti. Dağıtılan fidanlar içerisinde özellikle 100 bin 200 adet üzüm çubuğu ise dikkat çekti.

Bunun yanında 53 bin adet elma, 24 bin 500 adet kiraz, 4 bin 400 adet armut, 4 bin 200 adet badem, 2 bin 235 erik fidanı çiftçiyle buluşturuldu. Dağıtımı gerçekleştirilen fidanların hangi köye veya kasabaya hangi çiftçiye kaç adet verildiği T.C. kimlik numarası ile de eşleştirilerek bilgisayar ortamında kayıt altına alındı. Yönetmeliğe göre aynı üründen aynı üretici sadece bir kez faydalanabiliyor. Bu nedenle dağıtımı yapılan fidanlardan aynı üreticinin ikinci kez faydalanma ihtimali bulunmuyor. Bu yıl ilk defa bin 500 adet böğürtlen fidesinin dağıtımının gerçekleştirildiği proje ile de, böğürtlenin deneme üretimi başlayacak. Pazar problemi bulunmayan böğürtlenin özellikle Bozkır, Hadim ve Hüyük çevresinde yayılması ve alternatif bir ürün olarak yörelerde ek gelir kaynağı olması bekleniyor.

KIRSAL KALKINMAYA DESTEK

Kırsal kalkınmaya destek olmak ve çiftçilerin gelir seviyelerini artırmak için İl Özel İdaresi'nin gayret sarf ettiğini dile getiren Genel Sekreter Mehmet Kaçmaz, “Köylerimize çilek fidesiyle başlayan desteğimiz, elma, kiraz, asma, armut, badem, erik fidanının yanı sıra bu yıl ilk defa böğürtlen fidesiyle de devam ediyor. Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz 190 bin adet fidanla Türkiye'de en çok fidan dağıtımı gerçekleştiren İl Özel İdaresi arasında birinci sırayı almanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. İl Özel İdaresi çalışmalarına verdiği desteklerden dolayı başta Konya Valisi Aydın Nezih Doğan olmak üzere, İl Genel Meclisi'ne ve çalışma arkadaşlarına da teşekkür eden Kaçmaz, “Bu bir ekip işi. 2 bin 197 çiftçimizi fidanla buluşturduk. Her yıl çiftçilerimizden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Amacımız meyvecilik alanında yeni projeler üreterek, Konya'da meyve üreticiliğini geliştirmektir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 11:18:05
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 14:01:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?