6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

İnovasyon eğitimi sona erdi

Konya Ticaret Odası’nın (KTO) İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği, KOBİ’lerin inovasyon kapasitesinin geliştirilmesine yönelik kurumlar arası işbirliği ve eğitim projesi tamamlandı.

İki gün süren proje eğitiminde kamu kurumların temsilcileriyle firma temsilcilerine İnovasyon Eğitim Uzmanı İhsan Karataylı tarafından bilgi verildi. İnovasyon’un 1911 yılında Sehumpeter tarafından ‘Ekonomik kalkınmanın itici gücü’ olarak tanımlandığını belirten Karataylı, “İnovasyon bir kültürün ürünüdür. Son 10 yılda ürün inovasyonuna önemli yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Verimlilik artışlarının yüzde 80’inin inovasyondan kaynaklandığını görüyoruz” dedi.

İnovasyon ile AR-GE’nin birbirine karıştırıldığına dikkati çeken Karataylı, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’de aralarında Konya’nın da bulunduğu 6 farklı ilin Ticaret ve Sanayi Odalarının ev sahipliğinde inovasyonun önemini anlattıklarını söyledi. Türkiye’nin inovasyonla geliştirilen ürünleri en fazla talep eden bir ülke olmasına karşılık, inovasyonu uygulamada istenilen noktaya gelemediğinin altını çizen İhsan Karataylı, “İnovasyonda kültür ve ortam çok önemli. ‘Eski köye yeni adet çıkarmakla’ inovasyonu benimsemiş oluyoruz. Orta öğretim kurumlarında ‘Eski köye yeni adet getirin’ ismiyle teknoloji tasarım dersi konuldu. İnovasyon konusunda kamu kesimi, liderlik ve öncülüğü gerekli ortamı hazırlayarak yapmalıdır. Bu konuda üniversitelere de önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.

İnovasyon eğitim projesinin Konya’da yapılmasının önemine dikkat çeken KTO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, “Günümüzde değişim artık kaçınılmazdır. Yenilik sağlayamayan, ürünlerini geliştiremeyen firmaların faaliyetlerini sürdürebilmeleri oldukça zordur. Bu nedenle artan rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerimizin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekiyor. Bunu başardıkları zaman, ‘inovasyon’ olarak adlandırılan işlemi gerçekleştirmiş olacaklar” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 13:12:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?