6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

İntihalle ödül almışlar

Selçuk Üniversitesi’nde 4 hocanın bilimsel intihal yaptığı tespit edildi. İntihal yapılan makale yurtdışında fark edildi. TÜBİTAK, intihal yapılan makaleye ödül bile vermiş.

Konya’da Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nde iki ayrı intihal (aşırma) suçunun işlendiği tespit edildi.

Ankara 1. Fikri ve Sınai Hakları Hukuk Mahkemesi, Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Bulgak ve eşi Dr. Ayşe Bulgak’ın uluslararası bilim dergilerinde yayımlanan iki makalesinden kaynak belirtilmeden alıntı yapan Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Yamaç’ın intihal yaptığını belirledi. Mahkeme, Prof. Bozkurt ile Doç. Yamaç’ın tazminat ödemesine hükmetti.

Diğer intihal olayında, YÖK tarafından oluşturulan komisyon, Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Kemal Uslu ile Yrd. Doç. Aydın Kurnaz’ın aynı bölümde görev yapan Prof. Haydar Bulgak ve Doç. Kemal Aydın’ın makalelerinden kaynak belirtmeden alıntı yaptığını tespit eti. YÖK Komisyonu, her ikisinin de yargılanması yönünde karar aldı.

Münih’te fark edildi

İntihali, Münih Teknik Üniversitesi’nden bir profesör fark ederek Bulgak’a bildirdi. İntihalin yayımlandığı dergi özür diledi. Bulgak’ın avukatı Ali Altay, “Durmuş ile Yamaç, intihal yapılan makale uluslararası dergilerde yayımlandığı için TÜBİTAK’tan para aldı. Bozkurt’un bölüm başkanlığına, Kurnaz’ın Ana Bilim Dalı Başkanlığı’na terfi etmesi dikkat çekicidir” dedi

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 09:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?