4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Irak Türkmenleri Ankara’ya yürüyor

IRAK Türkmen Cephesi, 28 Nisan Cumartesi günü Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda, Kerkük’de yaşanan olaylara tepki göstermek amacıyla miting yapacak. Mitinge katılmak için Irak’tan Türkiye’e gelen ikisi Arap, ikisi Türkmen asıllı 4 Irak vatandaşı, kamuoyu dikkatini mitinge çekmek için Konya’dan Ankara’ya kadar yürüyecek. 4 Iraklı düzenlenen törenle, toplam 238 kilometre sürecek yürüyüşe bugün başladı.

Irak’tan Türkiye’ye gelen Arap asıllı Ahmet Emin Elmüfti (Şii) ve Mehmet Haydar (Sünni) ile Türkmen asıllı Ercan Muhammed (Sünni), Ahmet Kerküklü (Sünni), Ankara’ya yürümek için Konya kent merkezindeki Atatürk Anıt’ından yola çıktı. Ellerinde Irak, Türkmen ve Türk bayrakları bulunan ve Arapça ‘Hepimiz kardeşiz’ yazılı pankart açan Iraklı vatandaşlar, üzerlerine giydikleri yöresel kıyafetleri çarşaf, aba ve zubun çeket ile yürüyüşe başladı. Konya’da yaşayan Türkmenler de, ‘Burası Kerkük, Hepimiz Türkmeniz’, ‘Kerkük, Türk’tür Türk kalacak’ sloganları yazılı dövizlerle destek verdi.

Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yapan Türkmeneli Sağlık Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, “Aynı coğrafyada yüzyıllardan beri kardeşce yaşayan iki ulus, kendi topraklarındaki zulme, adaletsizliğe ve zorbalığa baş kaldırmak ve demoktratik tepkilerini göstermek için Konya’dan Ankara’ya kadar yürüme kararını almışlardır. 28 Nisan Cumartesi günü Tandoğan meydanında Irak halkları adına yapılacak yürüyüş ile bu durumu bir kez daha demokratik yollardan protesto edeceğiz. Özgür dünyaya seslenmek ve insanlık adına işlenen bu cinayetlere son verilmesi için tepkimizi anlatacağız” dedi.

Konya’dan Ankara’ya kadar yüreyecek Iraklı vatandaşların yürüyüşlerinin 3 etapta gerçekleşeceğini ifade eden Beyatlı, “İlk aşama Konya Anıt meydanından başlayacak ve Cihanbeyli’de son bulacak. Biz buna Musul yürüyüşü diyoruz. İkinci etap Cihanbeyli’den Kulu’ya kadar olacak. Bu yürüyüşümüzün adı da Talafer’dir. Son etabımız da, Kulu’dan Ankara Tandoğan Meydanı olacak ve adı ise Kerkük yürüyüşüdür” diye konuştu.

Ankara’ya kadar yürüyecek Iraklı vatandaşlar ise, ırk ve mezhep ayrımı yapılmadan Irak halkının tamamın kardeş olduğunun mesajını vererek, “Amerika bölücülük yapıyor. Bu işgale son verilmesi gerekir. Irak’ta bundan önce neden saldırılar ve ölümler olmuyor, neden terörist çıkmıyordu. Demek ki, Saddam Hüseyin, Amerika’dan daha güçlüymüş. Asıl en büyük terörist Amerika’dır” dediler.

Atatürk Anıt alanından başlayan ilk etap yürüyüşü yaklaşık 90 km. olan Cihanbeyli İlçesi’ne kadar devam edecek. Kent merkezinde yürüyüş yapan Iraklı vatandaşlara, Konyalı esnaf da kırmızı gül vererek destek oldu

Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 14:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?