6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

İstiklal madalyası 86 yıl sonra geldi

Bir savaşta komutanı ve arkadaşlarını şehit verip gazi olduktan sonra İstiklal Harbi'ne katılan Konyalı Mustafa Solak'ın madalyası, 86 yıl sonra oğlu Prof. Dr. Hasan Solak'a teslim edildi.

Babasının vefat etmesi nedeniyle madalyayı göremediğine üzüldüklerini belirten Prof. Dr. Hasan Solak ise bu madalyayı onurla taşıyacaklarını söyledi.

1916'ta İngilizlerle girilen bir savaşta komutanı ve arkadaşlarını şehit veren, kendisi de gazi olan Konyalı Mustafa Solak'ın 1919'da katıldığı ve 3 yıl boyunca vatanı uğruna savaştığı İstiklal Harbi'nde hak ettiği madalya, 86 yıl sonra geldi. 97 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Solak'ın savaştan yıllar sonra gelen madalyasını Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan 66 yaşındaki oğlu Prof. Dr. Hasan Solak aldı.

Babasının katıldığı savaşları anlatan Hasan Solak, "Babam askere giderken sıhhiye eğitimi görmüş. Bu eğitimin ardından Süveyş Kanalı'ndan 72 gün yürüyerek İngilizlerle çarpışmaya başlamışlar. Çarpışmada babamın komutanı vurulmuş. Babam ve arkadaşları sıhhiye olduğu için komutanlarını kurtarmak için sedyeye alıp harp mahallinden çıkarmak isterlerken top mermisi sedyeye düşmüş. Bu olayda babam komutanını ve arkadaşlarını şehit vermiş, kendisi de bacağına saplanan bir şarapnel parçasıyla yaralanmış. Babam, ilk önce o parçayı çıkarmış ve bacağını iyice sardıktan sonra ölü numarası yapmış. İngiliz askerleri yaralıları toplamaya geldiğinde babamı fark etmemiş. Onlar gidince 2 tüfeği destek olarak alıp gece boyunca yürümüş. Daha sonra 2 atlı asker babamı bulup Kudüs hastanesine götürmüş. Babam 3 ay hastanede yattıktan sonra Konya'ya dönmüş. 1918'de askerden gelen babam 1919'da İstiklal Harbi çıktığında hemen Afyonkarahisar Cephesi'ne katılmış, 3 sene de orada görev yapmış" dedi.

"BABAMIN MADALYASINI ONURLA TAŞIYACAĞIZ"

Babasını 97 yaşında kaybettiğini belirten Prof. Dr. Solak, "İstiklal Madalyası'nı almayı çok isterdi, madalyasını alamadan vefat etti. Biz İstiklal Harbi'nde ailemizden 10 kişiyi şehit, bir o kadar da gazi verdik. Babamın çok istediği İstiklal Madalyası'nı alabileceğimi tesadüfen öğrendim ve hemen başvurdum. Annem babama ait Osmanlıca yazılı evrakları saklamış, onları bularak tercüme ettirdim ve askerlik şubesine teslim ettim, madalyası geldi. Ben bu madalyayı gururla taşıyacağım, benden sonra çocuklarım, onların çocukları gurur duyacak. Keşke sağ iken takabilseydi" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 17:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?