6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

İsveç Başbakanı Konya'ya geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, iki gün sürecek Türkiye gezisinin ilk durağı olarak İsveç'te yaşayan Türklerin büyük çoğunluğunun memleketi olan Konya'nın Kulu ilçesine geldi.

Kulu Belediye Başkanlığı önünde folklor ekibiyle karşılanan Fredrik Reinfeld, bir süre folklor ekibinin gösterisini izledi. Daha sonra Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız'ın makamına geçen Reinfeldt, Başkan Yıldız'dan Kulu hakkında bilgi aldı. Fredrik Reinfeld, daha sonra vatandaşlara hitap etmek için belediye meclis salonuna geldi.

Reinfeldt'ten önce kürsüye çıkan Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıdız, "40 yıl önce başlayan yolculuk dostlukla bitti. İsveç hükümeti iş verdi, aş verdi, dostluk elini uzattı ve şimdi onlar İsveçli. AB dönem başkanı olduğunda AB'ye girmesi hususunda olumlu görüş beyan eder. Kululular İsveçlileri seviyor. Bizler vefalı insanız, bağlılığımızı arz ediyoruz. Onu bizden görüyoruz, onu kucaklıyoruz" dedi.

Daha sonra kürsüye gelerek vatandaşlara seslenen Başbakan Fredrik Reinfeldt de, Türkiye ile İsveç arasındaki köprülerin binlerce yıl öncesine kadar dayandığını ifade ederek, "Coğrafi konumlarına bakıldığında Türkiye ile İsveç birbirinden çok uzakta duruyor. Ancak ikili ilişkiler bakımından oldukça birbirine yakın iki ülke. Tarihi ve şimdi de değişik ve güçlü bağlarla birbirimize bağlıyız. Binlerce yıl önce İsveç bölgesinde yaşayan Vikingler binlerce yıl önce sizin topraklarınızı ziyaret etti. 1700'lü yıllarda Osmanlı padişahının İsveç kralına ikram ettiği kahve ile başlayan ilişkiler hızla gelişen ticari ilişkiler haline geldi. Kültür ve bilgi açısından iki ülke arasında yararlı bir alışveriş olduğunu görüyoruz. İsveçli turistler için Türkiye tatil için en başta gelen ülkedir. Bugün İsveç'te 100 bine yakın Türk yaşıyor. Bu yaşayanların çoğunluğu sizin ilçenizden geldi. Halen İsveç'te yaşayan yada daha önce akrabası arkadaşı olmayan Kululu yok. 1960'dan bu yana ülkemize 30 bin Kululu göç etti.

Bu göç hareketleri iki ülke arasındaki ilişkilerde hareketlilik yaşandığının göstergesidir. İsveç'e gelmiş olan her Türk, her Kululu ülkelerimiz arasında insani bir köprü görevi kurmaktadır. Bu insanlar bugün de İsveç'in gelişimi ve var olması için önemli olmuş ve olacaklardır. Tüm bu nedenlerle İsveç, Türkiye ve Kulu'ya candan teşekkür eder. Bu karşılıklı yararlanma Kulu'nun da gelişmesini ekonomik ve kültürel açıdan zenginleşmesini sağlamıştır. Karşılıklı insani fayda bu şekilde elde edilmiştir. Bu durum İsveç ile Türkiye arasında her zaman olduğu kadar iki ülkenin bağlı olduğu Avrupa için de geçerlidir. Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacı kadar AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını burada vurgulamama izin verin. Laik ve demokratik ve gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye Avrupa'da göz ardı edilemez. İsveç ile Türkiye arasındaki ikili ilişkiler ülkelere refahın getirilmesi, kültürün geliştirilmesi, karşılıklı saygının gelişmesini sağlayacaktır. Ortak tarihimiz bizim geleceğimizdir. Köprüler geleceğe bakmamız açısından temel teşkil etmektedir" şeklinde konuştu.

Daha sonra Kulu'da bulunan İsveç Lokantası'na gelen Başbakan Reinfeldt, burada birinci derece akrabaları İsveç'te yaşayan 6 aileyle görüştü. Çıkışta basın mensuplarına konuşan AK Parti Kulu İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Karaca, ailelerin Başbakan Reinfeldt'e İsveç'e vize alırken karşılaştıkları sorunları ve evliliklerde yaşanan sıkıntıları anlattıklarını belirterek, Başbakan Reinfeldt'in konuların çözümü noktasında çalışmaların başlatıldığını ve yakın zamanda İsveç'te yapılacak seçimlerde kendilerinin desteğini istediğini ifade etti.

 İsveç Lokantası'nın ardından yürüyerek vatandaşları selamlayıp Olof Palme Parkı'na giden Başbakan Reinfeldt, burada bir süre dinlendi ve vatandaşlarla sohbet etti. Reinfeldt, daha sonra ilçeden ayrılarak öğle yemeği için Baran Tesisleri'ne gitti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 15:59:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?