4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kaçak kuyular su çekiyor

Konya Kapalı Havzası'nda sayısı 50 bine ulaşan yer altı su kuyularından aşırı su çekilmesi nedeniyle Tuz Gölü'nün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Tuz Gölü'ne basın gezisi düzenleyen WWF-Türkiye'nin Su Kaynakları Programı Alan Koordinatörü Çağrı Deniz Eryılmaz, Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının yıllık 1430 metreküp olduğu söyledi.

Türkiye'nin su zengini olmadığını ifade eden Eryılmaz, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen su miktarının 8 ile 10 bin metreküp arasında olması gerektiğini ve gelecek yıllarda Türkiye'de su sıkıntısı çekileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye'de suyun tüm sektörlerde plansız kullanıldığını vurgulayan Eryılmaz, "Tarımsal sulamanın yüzde 88'i vahşi sulamayla yapılıyor. Kentsel kullanımda ise kaçak ve kayıpların oranı yüzde 40 ile 60 arasında değişiyor. Ülkemizdeki belediyelerin sadece yüzde 10'unda, 58 Organize Sanayi Bölgesinin de 16'sında arıtma tesisi bulunuyor. 1 litre atık suyun 8 litre temiz suyu kirlettiği göz önüne alındığında, tehlikenin boyutu anlaşılmaktadır" dedi.

Türkiye'de son 40 yılda 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın ekolojik ve ekonomik işlevini yitirdiğini bildiren Eryılmaz, "Ülkemizdeki 26 su havzasından biri olan Konya Kapalı Havzası, aşırı su kullanımından en fazla etkilenen havza. Burada bulunan 50 bin yer altı su kuyusunun 26 bini kaçak. Aşırı su kullanımı nedeniyle havzada her yıl su seviyesi 2-3 metre düşüyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizde 2025 yılında yağışların yüzde 25 azalması bekleniyor. Konya Havzası'nda ise hali hazırda yağışlar yüzde 40 ile 60 oranında azalmıştır"dedi.

Alanı 260 bin hektar olan Tuz Gölü'nün de sulak alanının 130 bin hektara düştüğünü vurgulayan Eryılmaz, gölün 40 yılda yüzde 50 küçüldüğünü belirtti.

Beslendiği yüzey suları tükenen Tuz Gölü'nün kaynağının sadece yeraltı suları olduğunu ifade eden Eryılmaz, şöyle konuştu:

"Konya Kapalı Havzası'nda sayısı 50 bine ulaşan yeraltı su kuyularından aşırı su çekilmesi nedeniyle, Tuz Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. 26 bin kaçak kuyunun bulunduğu havzada, bilinçsiz ve aşırı su kullanımı var. Türkiye'nin en sığ gölü olan Tuz gölü, tarımsal, endüstriyel ve kentsel faaliyetler nedeniyle kirlenme ve kuruma gibi ciddi sorunlarla karşı karşıyadır."

AA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2007 Cumartesi 12:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?