6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kaçak kuyulara geçit yok

Devlet Su İşlerinin (DSİ) 6 ay önce başlayan etkili denetimleri sayesinde Konya Ovası'nda kaçak kuyu açılması kayda değer oranda azaldı.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara, yaptığı açıklamada, kaçak kuyuların, Konya'da yer altı sularının hızla çekilmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Kuraklığın hat safhada yaşandığı Konya'da, susuzluğun daha kötü noktalara ulaşmaması için Valilik ile birlikte özel önlemler aldıklarını anlatan Pınarkara, "30 Nisan 2008 tarihine kadar Konya'daki tüm kaçak kuyuları tespit ettik ve bu tarihten sonra tespit edilecek kuyuların kapatılacağını duyurduk" dedi.

Jandarmanın da etkin biçimde kaçak kuyu denetimlerine katıldığını anlatan Pınarkara, şunları kaydetti:

"Hazırlanmakta olan yeni kanunla daha etkin tedbirler alınacak, ancak biz bu yasal değişiklikten önce işi sağlama aldık ve denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Kaçak kuyuların açılmasının önlenmesi noktasında 'yüzde 100 başarılı olduk' diyemeyiz, ancak kaçak kuyu açılması büyük oranda azaldı. Kollluk kuvvetleri ve Maliye ile birlikte yaptığımız bu denetimler olmasaydı bugün 94 bin olan kuyu sayısı 120 bini bulabilirdi. Halen bölgemizdeki 94 bin kuyudan 67 bini kaçak, ancak vatandaş bu kuyularını tespit çalışmaları sırasında ekiplerimizden saklamadığı için kapatmadık. Kayıt altına alınan bu kuyular dışında kuyu tespit edilmesi durumunda ise hemen gerekli yasal işlem uygulanıyor."

Pınarkara, halen kaçak kuyu açtırmakta olduğu ekiplerce tespit edilen kişilere 1250 YTL idari para cezası uygulandığını, sondaj makinesi sahibine de gerekli cezai işlemlerin yapıldığını kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 10:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?