6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kahvehaneler bahçeye taşındı

Türkiye genelinde devam eden kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulaması en çok kahvehane işletmelerini vurdu.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde birçok kahvehane müşteri kaybına uğrarken, çözüm arayışı içerisine giren bir kahvehane işletmecisi sorunu masa sandalyeyi kapı önündeki açık alana çıkarmakta buldu. Yaz aylarında açık alanda oyun oynamaya başlayan müşteriler, soğuk kış günlerinde ise ne yapacağını kara kara düşünüyor.

Beyşehir'de Mevlana Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bir kahvehane işletmecisi, sigara yasağının uygulanmaya başlamasının ardından müşteri kaybına uğrayınca, kapı önündeki açık alana masa sandalye atmak zorunda kaldığını söyledi.

Kaldırım üzerinden gelen geçenlerin rahatsız olmaması için masa sandalye atılan bölümü perde ile kapattığını belirten kahvehane işletmecisi Ömer Yeter, “Yasakla birlikte müşteri kaybına uğradık. Kahvehanenin içerisine sigara içilemediğinden dolayı giren olmayınca, çözümü bu şekilde bulduk. Ancak, akşam hava serinlediği için müşterilerimiz açıkta üşüyor. Şimdilik ceket giyerek idare ediyor ama kış aylarında ne yapacağız; kara kara bunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Sigara yasağının başladığı günden bu yana kahvehanesini kirlenmediği için hiç süpürmediğini belirten Yeter, “İçeriye giren yok, böyle giderse işyerimizin kapısına kilit vuracağız. Kahvehaneler için bir esneklik bekliyoruz” dedi.

Sigara yasağından sonra kahvehanenin önüne atılan masada okey oynamaya başlayan iş yerinin devamlı müşterilerinden olduğunu söyleyen emekli Memiş Çelik, “Kahvehane önleri artık oyun oynanan mekanlar haline dönüştü. Ben sigara içen bir tiryakiyim, bu çözüme biz de bu şekilde yardımcı oluyoruz. Ama kış aylarında ne yaparız bilmiyorum. Sanıyorum, kışın paltoları giyip, diş gıcırdatarak bu şekilde kahvehane önünde oyun oynamaya devam edeceğiz. Ama bu biraz sıkıntılı olacak gibi görünüyor” diye değerlendirmede bulundu. Kahvehane müşterilerinden Mehmet Akgül ise, yasaktan önce oyunları iş yerinin içerisinde oynadıklarını, ancak uygulamadan sonra dışarıya taşındıklarını dile getirerek, “Yaşım 65, yaklaşık 40 yıllık tiryakiyim. Şimdilik dışarıda oynayarak bu sorunu çözüyoruz. Başka çaremiz yok” diye konuştu.

Öte yandan, sigara yasağına karşı olumsuz görüş belirtenlerin aksine, kahvehanelerde sigara yasağı uygulamasını yerinde bulduğunu söyleyen bir tiryaki de vardı. Mevlüt Serbest adlı sigara tiryakisi, emekli olduğunu belirterek, “Sigara yasağı bence olumlu. Vatandaşın uyduğu yasaya biz de mecburen uyacağız. Uymak da lazım. Çünkü, uygulama vatandaş için, bizim için yapılan bir şey. Bugüne kadar çok düşündüm sigarayı ama bir türlü bırakmaya başaramadım” dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 14:38:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?