6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kalbindeki delikler ameliyatsız kapandı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla 19 yaşındaki hastanın kalbinde bulunan 14 ve 17 mm çaplarındaki iki ayrı delik (defekt), 'Şemsiyeleme' adı verilen yöntemle ilk kez aynı anda ameliyatsız kapatıldı.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve başarılı geçen operasyonun ardından 4 saatte ayağa kalkan hasta, 1 gün sonra da taburcu edildi.

19 yaşındaki Saynur Akdoğan, geçtiğimiz hafta aşırı derecede çarpıntı ve nefes darlığı şikayeti ile SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Genç kızın yapılan tüm tetkiklerinde kalbin sağ ve sol kulakçıklarını ayıran bölümlerinde 1.5 cm arayla doğuştan iki ayrı delik bulunduğu belirlendi. Doktorlar, 'Şemsiyeleme' adı verilen yöntemle her iki kasıktaki toplardamarlardan girerek 'Amplatzer' adı verilen cihazla delikleri kapatmaya karar verdi.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıddık Ülgen ile Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Göktekin başkanlığındaki ekip tarafından işlem başarıyla gerçekleştirildi.

Hastanın sağ ve sol kalp kulakçıkları arasında bulunan 14 ve 17 mm çapındaki deliklerin 1 saat süren operasyonla başarı ile kapatıldığını belirten Prof. Dr. Ülgen, "Sağ ve sol kasıklarda bulunan toplardamarlardan aynı anda girerek 'Amplatzer' adı verilen cihazı kalbin delik olan bölümlerine yerleştirdik. Her iki deliği de başarı ile kapattık. Eğer açık kalp ameliyatı yapılmış olsaydı, hastanın göğsüne yaklaşık 40 santimetre kadar kesi atılmak zorunda kalınacaktı. Bu çeşitli komplikasyonlara neden olabileceği gibi hasta çok daha uzun sürede iyileşecekti. Ancak 'Şemsiyeleme' adını verdiğimiz bu yöntemle hasta operasyondan 4 saat sonra ayağa kalktı ve 1 gün sonra da taburcu ettik. Üstelik damarlardan girdiğimiz için hastada hiçbir ameliyat izi yok. Hastaların çoğunun bayan olduğu göz önünde alındığında bu bile çok büyük bir avantaj. Türkiye'de oldukça ender gerçekleştirilen bu operasyonda ilk kez bir hastanın kalbindeki her iki delik de aynı anda kapatılmış oldu" dedi.

Ameliyat sonrası doktorlara teşekkür eden üniversite hazırlık öğrencisi Saynur Akdoğan ise, "Son günlerde kalbimdeki çarpıntı ve nefes darlığı belirgin ölçüde artmıştı. Doktorlarım kalbimde iki ayrık delik olduğunu ve aynı anda ikisini de kapatmaya çalışacaklarını söyleyince önce çok korktum. Hatta bir ara operasyondan vazgeçtim. Ancak ilerleyen yıllarda deliğin kapatılmasının operasyonla da mümkün olmayacağını öğrendim. Doktorlarım da bana çok destek oldu. Ameliyat başarı ile tamamlandı. Şimdi son derece iyiyim. Doktorlarıma bana gösterdikleri ilgi nedeniyle sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 12:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?