6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kanola üretiminde başarı sağlandı

Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticileri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacıyla tarımsal AR-GE çalışmalarına büyük önem veren Konya Şeker, 5 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdı.

Konya Şeker, 5 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu, Konya Ovası'nın toprak yapısı ve iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, verimli ve yağ oranı bakımından yüksek 3 çeşit kanola üretimi gerçekleştirdi.

Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili açıklamada bulunan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu'da üretime katılmasının ve verim açısından da destek vermesinin arzu edilen bir gelişme olduğunu belirterek, "Kanola üretimi bir yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldı. Ama bugün üreticilerimizle birlikte kanola üretimini arazide yapıyoruz. Gelinen bu nokta hepimizi mutlu etmiştir. Geçen yıl Tömek köyünde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadı sonucunda birim alandan istediğimiz verimi almada olumlu gelişmeler yaşanıyor. Verim alma konusunda nihai sonuca ulaştığımız anda üreticilerimize sözleşmeli ekim yaptırmaya başlayacağız" dedi.

Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin ülkemizde yeterince üretilemediğine dikkat çeken Konuk, "Ülkemizin ihtiyacı olan yağ ithal edilmek suretiyle temin ediliyor. Yağlık bitkilerin, Konya Şeker bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından uzun süren deneme çalışmaları sonunda özellikle Konya Ovası'nın toprak yapısı ve iklimine uygun çeşitler yetiştirildi ve sonuçları da başarılı oldu. Ayrıca tarıma elverişli veya kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretimi yapılması halinde bugün tükettiğimiz 10 milyon ton mazotun dört katı, yani 40 milyon ton mazotu tarımsal yoldan elde edebileceğiz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, geçen yıl Tömek köyünde gerçekleştirilen kanola üretiminin başarıyla sanuçlanmasının ardından, bu yıl Konya'nın değişik bölgelerinde de sözleşmeli kanola ekimi yaptırıldı. Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından Cihanbeyli bölgesindeki demostrasyon tarlasında gerçekleştirilen kanola ekimi çiftçilere gezdirildi ve ürünün özellikleri yerinde anlatıldı. Bu yıl yağışların da iyi gitmesi sonucu Cihanbeyli bölgesindeki kanola ekili tarlaya hiç su verilmediği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 09:19:35
Güncelleme :13 Mayıs 2009 Çarşamba 09:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?