6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kanseri ailesinin desteğiyle yeniyor

Kısa süre önce kanser hastası olduğunu öğrenen Celal Bayar Üniversitesi İşletme Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Tuğba Öncel'in tedavisi, ailesinin desteği ve moralini yüksek tutması sayesinde kolaylaşıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bölümü'nde tedavisine devam edilen üniversite öğrencisi genç kızın aldığı moral ve uygulanan tedaviyle sağlığı her geçen gün biraz daha iyiye gidiyor.

Konyalı Öncel ailesinin 4 çocuğundan üçüncüsü olan 21 yaşındaki Tuğba, 2 yıl önce girdiği ÖSS sınavında istediği puanı alarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandı. İki yıldır Manisa'da eğitimine devam eden Tuğba, 7 ay önce ayağında şiddetli bir ağrı başlaması sonucu İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne muayeneye gitti.

Burada yumuşak doku kanseri olduğunu öğrenen genç kız, tedavi olmak için okulunu dondurarak ailesinin yanına döndü. 7 aydır SÜ Meram Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bölümü'nde tedavisi devam eden Tuğba, ailesinden aldığı destekle hayata gülüyor.

"KANSERİ YENİP OKULUMA DEVAM EDECEĞİM"

Üniversite eğitimini geçici bir süre bırakmak zorunda kalan Tuğba, hastalığını yendiğinde ilk önce ailesiyle bol bol vakit geçirip ardından da okuluna devam etmek istediğini söyledi.

Hastalığını ayağında başlayan şiddetli ağrı sonrasında doktora gitmesiyle öğrendiğini belirten Tuğba, "7 aydır bu hastalıkla uğraşıyorum. Hastalığımı nisan ayında öğrendim, ayak ağrısıyla başladı. İlk önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gittim, teşhis orada kondu. Konyalı olduğum için buraya geldim sonra tedavim burada devam etti. Durumumun her geçen gün iyiye gittiği söyleniyor. Bunu aileme borçluyum. Bu hastalıkta moral önemli, ailem hep yanımdaydı. Doktorların da etkisi var ama en çok aileme borçluyum. İlk aklımda okul var. Kaydımı dondurdum, inşallah okuluma geri dönebilirim. Ailemle iyi bir şekilde vakit geçirmek istiyorum. Ameliyat olduğumda yataktan 1,5 ay hiç kalkamadım, ailem hep yanımdaydı. Hastaneden yakında çıkacağım. Zor bir dönem, sıkıntılı geçiyor ama benim gibi hasta olanlar hayata bağlılıklarını yitirmezlerse bu hastalığı yenebilirler" dedi.

"TUĞBA TEDAVİYE YANIT VERDİ"

Yaklaşık 7 aydır SÜ Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nde tedavisi devam eden Tuğba Öncel, bir ameliyat geçirdi. Ameliyattan sonra Tuğba'nın sağlık durumunun her geçen gün biraz daha iyiye gittiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mehmet Artaç, "Tuğba tedaviye yanıt verdi. Bunda ameliyatın başarılı geçmesi önemli ama hastalığını yenmesinde ailesinin desteği ve morali de çok önemliydi. O hep hayata gülerek bakıyor, bu yüzden her geçen gün durumu daha iyiye gidiyor. Kanser kelimesini duyan hasta ve hasta yakınları büyük bir moral çöküntüsüne ve depresyona giriyor. Bunun için kanserli hastalarda kanserle ilgili psikolojik destek alınmalıdır. Moral ve motivasyon bizim için çok önemli. Çünkü hastalarımızın çoğu kemoterapi dediğimiz ağır tedaviler alıyor. Bu tedaviler birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Özellikle hastaların bu tedaviyi benimsemiş olması çok önemli. Kendi durumunu ve anlamış olması çok önemli. Bunun için de hastaya tanısı ve tanı ile ilgili yapılacak tedavilerin neler olduğu çok iyi anlatılmalıdır. Yakın gelecekte ülkemizdeki kanser sıklığı ile ilgili daha doğru verilere sahip olacağız. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında kanser hastaların oranı 1,5 milyar artacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 10:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?