7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Karatay Üniversitesi'nin temeli atıldı

Konya Ticaret Odası (KTO) Eğitim ve Sağlık vakfı tarafından yaptırılacak olan KTO-Karatay Üniversitesi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Temeli atılan üniversitenin 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda hizmete açılması planlanıyor.

Yeni Adliye Sarayı ile Mevlana Kültür Merkezi arasındaki araziye yapılacak olan üniversitenin temel atma törenine Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KTO Yönetim kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, merkez ilçe belediye başkanları, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanı Faruk Dügen ve Konya milletvekilleri ile davetliler ve vatandaşlar katıldı.

'KONYA TARİHİ BİR GÜNE TANIKLIK EDİYOR'

Törende konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Konya'nın tarihi bir güne tanıklık ettiğini belirterek, "Üniversiteler, bir şehrin beyni, hafızası en güçlü kuruluşlarıdır. 10 yıl evvel göreve ilk geldiğimde yaptığımız araştırmada Konya'nın en önemli 3 sorununu tespit ettik. Bunlardan birincisi Konya bir sanayi şehri olmasına rağmen, tanıtım, markalaşma ve pazarlama konusunda oldukça zayıftı. İkincisi, sanayimiz için ara elemanda ve mesleki eğitimde yeterli seviyede değildi. Üçüncüsü ise, sanayinin gelişebilmesi ve global piyasalarla rekabet edebilmesi için sanayi üniversite işbirliği içinde sanayi konusunda bir üniversite eğitimine ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İlk icraatımız KTO olarak Konya'mızı uluslar arası bir fuar alanına kavuşturduk. Tarihimize baktığımız zaman daha 90 yıl önce Konya'da üniversite düzeyinde 570 okul vardı. Böylesine bir eğitim şehrine bir üniversitenin yetmediğini ve sanayiye daha kaliteli eleman yetiştirme gerekliliğini düşünerek Konya'ya bir vakıf üniversite kurma kararı aldık. 3 yıllık çalışmanın ardından temel atma aşamasına geldik. Hedefimiz 2009'da eğitime açmaktır. Selçuklu mimarisi ile yapılacak olan üniversitemizde 7 bin öğrencinin okumasını planlıyoruz" dedi.

KONYA'NIN ÜNİVERSİTELER KENTİ HALİNE GELMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Daha sonra kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çok önemli bir yatırımın temel atma töreninde bulunduklarını vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarında, 'Konya'yı geçmişi kadar görkemli bir geleceğe hazırlıyoruz' diye bir sloganımız vardı. Konya'mız günümüze kadar birçok üniversiteye ev sahipliği yapmış bir kent. Son dönemde ise sadece kentimizde Selçuk Üniversitemiz vardı. Bu yeni dönemde Konya'nın ilk özel üniversitesinin şu anda temelini atıyoruz. Bu temelin atılmasıyla Konya'nın bir üniversiteler kenti haline gelmesi için önemli bir adım atmış olduk. Bundan sonra bu üniversite sadece üniversite görevini değil sonradan kurulacak üniversitelere öncülük ve örneklik yapmış olacak" şeklinde konuştu.

'TEMELİNİ ATILAN ÜNİVERSİTE SANAYİ, TİCARET İŞBİRLİĞİNİ ORTAYA KOYAN BİR ÜNİVERSİTE OLACAK'

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, zenginleşen şehirlerde liderlerin vizyon sahibi oldukları taktirde o illerin ileriye gideceğini ifade ederek, "Burada asıl vizyon sahibi olanlar o yöneticileri temsil noktasında en akıllı insanları getiren vatandaşlardır. Konya, insanının ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir. Üniversiteler sadece mesleki eğitim kurumları değildir. Entelektüelliğine, fikre ve ilim dünyasına hizmet eden ve bilim adamı yetiştiren kurumlardır. Toplumsal gelişmenin kalkınmanın motorudur. Üniversiteler güçlerini ürettiği bilgiden alırlar. İtibarlarını ise sundukları özgür ortamdan alırlar. Bu ortamlarda ifade özgürlüğünü sağladınız mı bu topluma da sirayet edecektir. Ülkemizde genç nüfus oranı fazla. Yaş ortalaması yüzde 50'sinin 28 yaş altında. Ülkemiz bir daha böyle bir genç nüfusa sahip olmayacak. Bu gençleri iyi yetiştirebilirsek ve bunları icat çıkartan insanlar olarak ortaya çıkarabilirsek o zaman ilerlemeden bahsedebiliriz. Bunun yolu da üniversite, sanayi ve ticaret işbirliğinden geçiyor.

Temelini attığımız bu üniversite, önümüzdeki dönemde icat çıkartan ve üniversite sanayi ticaret işbirliğini ortaya koyan bir üniversite olacak. Bugün ABD'de öğretim gören en çok yabancı öğrenci bizden. Bu millet kıt kaynaklarla geçinirken ve döviz ihtiyacı ayyuka çıkmışken, sırf çocuklarının eğitimine yılda 500 milyon dolar para harcıyorlar. Her yıl ÖSS'ye 1 milyon 200 bin genç giriyor ve bunların sadece 200 bini üniversiteye giriyor. Geriye kalanlar ise iş arıyor. Bu geri kalan gençlere de iş bulabilirsek o zaman başarmış olacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri butona basarak KTO-Karatay Üniversitesi'nin temeline ilk harcı döktü. Üniversitenin temel atma töreni ardından Konya Ticaret Odası bünyesinde kurulan ve Avrupa Birliği ve KTO işbirliği ile kurulan Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) açılış törenine geçildi. KTO Binası'nda kurulan merkez yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve davetlilerin kurdeleyi kesmesiyle hizmete açıldı.

Kurdele kesiminin ardından bir süre merkezi gezen davetliler merkez hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 16:09:01
Güncelleme :12 Kasım 2008 Çarşamba 16:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?