7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Karıncalar doğaya bırakıldı

BEYŞEHİR ORMANLARINA BÖCEK DÜŞMANI KARINCALAR BIRAKILDI

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ormanlık alanlardaki sedir ve göknar ağaçlarına zarar vererek, ağaçların kurumasına sebep olan kabuk böcekleriyle biyolojik mücadele başlatıldı.

Bu kapsamda Kurucuova bölgesinde ve Yaka Manastır Mesire Alanı'ndaki ormanlık sahalara Formico Rufa adı verilen toplam 10 ayrı aile kırmızı orman karıncası kraliçe karıncalarla birlikte bırakıldı.

Konya Orman Bölge Müdürü Ali Fuat Önal, her birinde 300 bin adet kırmızı orman karıncası bulunan 10 adet yuvanın Kurucuova ve Yaka Manastır bölgesindeki ormanlık sahalarda açılan çukurlara bırakıldığını söyledi.

Orman ağaçlarına zarar veren kabuklu böceklere karşı başlattıkları biyolojik mücadele kapsamında Eskişehir bölgesinden getirilen 10 adet yuvanın Beyşehir'deki ormanlık sahalarla buluşturulduğunu belirten Önal, "Bunlar ormanlar için en yararlı olanları. Ergin, yumurta ve larva safhasındaki tüm böcekleri yiyebildiğinden bunları ormanlık sahalara bırakıyoruz. Birkaç sene içerisinde, şartlar da olumlu olursa çoğaldıklarını görebileceğiz. Biyolojik mücadelenin en güzel örneklerinden birisi olan bu kırmızı karıncaların burada uyum sorunu yaşamayacaklarını tahmin ediyoruz. Çünkü, aynı nem ve ekolojik koşullar geldikleri yerlerde de sözkonusu idi. Konya'nın kenarına nem sorunu olduğu için koyamıyoruz ama Beyşehir bölgesindeki sahalarda böyle bir sorun yok. O yüzden inşallah buradaki yuvaların önümüzdeki yıllarda ne kadar arttığını, ne kadar çoğalabildiklerini çok net bir şekilde göreceğiz. Burada çoğalan karıncaları ise Orman Bölge Müdürlüğü'müze bağlı diğer işletmelerimize götüreceğiz” dedi.

Kırmızı orman karıncalarının aynı zamanda son yıllarda bahar ve yaz mevsimi geldiğinde gündemden düşmeyen kenelerin de düşmanı olduğu belirtiliyor. 5-6 yıl yaşadığı ifade edilen kırmızı karıncaların yılda yaklaşık 19 milyon adet (24 kilogram) zararlı böceğin larvasını yiyerek ormanlık sahaları koruduğu kaydediliyor.

BEYŞEHİR ORMANLARINA BÖCEK DÜŞMANI KARINCALAR BIRAKILDI
BEYŞEHİR ORMANLARINA BÖCEK DÜŞMANI KARINCALAR BIRAKILDI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 12:06:02
Güncelleme :22 Nisan 2010 Perşembe 12:20:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?