4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Karzai'nin Konya gezisi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Konya gezisinde, İslam dünyasında ve ötesinde Türkiye'nin neden önemli bir rol oynadığını anlamanın zor olmadığını söyledi.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak dün geldiği başkent Ankara'dan sonra Konya'da gezi ve incelemelerde bulundu. Mevlana Müzesi ile Alaaddin Camii'ni gezen konuk Devlet Başkanı Karzai, Rixos Hotel'de onuruna verilen yemeğe katıldı. Yemekte konuşan Konya Valisi Osman Aydın, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ailesi ile birlikte Afganistan'ın Belh şehrinden Konya'ya yerleştiğini hatırlatarak, Türkiye ve Afganistan arasındaki kardeşlik bağının sonsuza kadar sürmesi dileğinde bulundu. 


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise, Hz. Mevlana'nın önemini, Belh ile olan bağını Konya'yı ziyaret etmeden anlamanın mümkün olmayacağını ifade etti. Belh ile Konya arasındaki bağı devam ettirmeye çalışacağını anlatan Karzai, "Bugünkü ziyaretten çok etkilendim. Hz. Mevlana'nın ruhani değerini bir kere daha hissetmiş oldum. Bu ziyareti yapmış olmaktan dolayı çok mutluyum. Konya, Hz. Mevlana'yı sevenler için aynı zamanda bir ruhani inanış merkezi olmaya devam edecektir. İslam dünyasında ve ötesinde Türkiye'nin neden bu kadar önemli bir rol oynadığını anlamak gerçekten hiç zor değil. 

Mümkün olduğu kadar Konya'ya gelmek istiyorum. Görevim sonra erdikten sonra da Konya'ya gelmek istiyorum" dedi.
Konya Valisi Osman Aydın'ın yanısıra Garnizon Komutanı Tümgeneral Uğur Uzal, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile sanayici ve işadamlarının da katıldığı toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.
Toplantının ardından salonda sema gösterisi izleyen konuk Devlet Başkanı Karzai'nin, gecenin ilerleyen saatlerinde havayoluyla Afganistan'a hareket edeceği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2007 Pazartesi 23:38:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?