4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Keçi yetiştiriciliği tarih oluyor

Konya'nın Beyşehir Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahası içerisinde yeralan Beyşehir, Hüyük, Derebucak ve Seydişehir İlçeleri'ndeki kırsal alanda 2007 yılından itibaren ormanlara zarar veren keçi yerine koyun yetiştiriciliği dönemi başlayacak.
 
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ormanlık alanlarda keçi otlatan yetiştiricilere karşı uyguladığı yaptırımlar, Toroslar'da yeni bir dönemin başlangıcına neden oluyor. 2007 yılından itibaren artık yaylalarda keçi yerine koyun besleme kararı alan yetiştiriciler, böylece getirilen cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olacak. Orman Kanunu'nun 19. maddesi, ağaçlandırılmış sahaların korunması amacıyla özellikle yeşil dokuya zarar veren keçi otlatılmasına yasak getiriyor. Yasağa uymayanlar, 2006 yılı için keçi başına 8 YTL para cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Yetkililer, otlatma sırasında en çok zararı dokunan küçükbaş hayvanın keçi olduğuna dikkati çekerken, şunları belirtiyor:
 
"Keçiler, tüm ağaç türlerinin tomurcuk, yaprak, sürgün ve hatta kabuklarını bile ayırt etmeden yiyor. Fidanların tomurcuk ve sürgünlerinin önde gelen düşmanı olarak kabul edilen keçilerin çiğnemesiyle sıkı ve ağır topraklar daha da sıkılaşıyor. Toprağın ise su geçirgenliği ve havalanma durumu azalıyor. Bu zararın önüne geçmenin tek çaresi, keçi sürülerini ormandan uzak tutmaktır."

DAMIZLIK KOYUN PROJESİ 

Toroslar'ın eteğindeki Derebucak İlçesi'ne bağlı Pınarbaşı Beldesi'nde ise özellikle yaylalarda yaygın olarak devam eden keçi yetiştiriciliği dönemi, önümüzdeki yıldan itibaren tarihe karışıyor. Pınarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Numan Bozkurt, yetiştiricilerin ellerindeki keçileri kurban bayramı öncesinde satışa sunarak elden çıkarma telaşı içerisine girdiğini belirterek, "Kurban bayramına kadar bölgemizde keçi yetiştiriciliğinin tamamen sona ermesi planlanıyor. Ormanlara zarar verdiği için cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalan keçi yetiştiricilerimiz artık önümüzdeki yıldan itibaren koyun beslemeye başlayacak" dedi.
 
Bozkurt, yörede başlayacak yeni dönem nedeniyle besicilerin koyun yetiştiriciliğine özendirilmesi için kooperatif olarak bir çalışma başlattıklarını dile getirerek, "Bölgemizde 50x50 damızlık koyun yetiştiriciliği projesini hayata geçirmek için kolları sıvadık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunduk ve projemiz kabul gördü. Ancak, projenin hayata geçmesi için ödenek tahsis edilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Bozkurt, proje doğrultusunda temin edilecek 2 bin 500 damızlık koyunun 50 aileye dağıtılmasının planlandığını belirtti.

TOROS SEDİRLERİ DE KORUNACAK 

Bu arada, ormanlık alanlarda tehdit oluşturan keçilerin yetiştirilmesine son verecek kararın alınmasının ardından, 2007 yılında bölgede başlayacak yeni dönem Toroslar'daki yeşil dokuyu da yeniden canlandıracak. Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, özellikle batı, orta ve doğu Toroslar'da doğal olarak bulunan, kuzeyde ise Erbaa ve Niksar yörelerinde küçük bir yayılış gösteren Toros sedirlerinin son yıllarda keçi tehdidi altında kaldığını, bakanlığın bu konudaki kararlılığının Türkiye'nin akciğeri Toroslar'da yeni bir dönemi hayata geçirmeye yettiğini belirtti. Toros sedirinin dünya üzerindeki en geniş doğal ormanlarının Türkiye'de olduğuna dikkat çeken yetkililer, ülkemizde 109 bin 440 hektar sedir ormanı bulunduğunu hatırlatarak, "40 metre boya kadar uzanabilen Toros sedir için artık keçi tehdidi tarihe karışacak. Yine, yeni oluşan orman sahaları, çimlenme dönemine girmiş fidan tohumları aynı tehditten kurtulmuş olacak" dedi.
 
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü ise yılbaşından itibaren koyun besiciliğine yönelecek yetiştiricilere Orman, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırlayacağı ortak projelerle kredi desteği verilmesi halinde, besicilerin bu geçiş sürecini en iyi şekilde atlatabileceğini belirtti. Ersözlü, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zarar görmemesi için bu desteklemenin şart olduğunu da sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 16:31:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?