6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde Adalet Bakanlığı'ndan devralınan eski Adliye binası çevresi düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Yapılan çalışmalar hakkında eski Adliye binası önünde bir basın toplantısı düzenleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, eski Adliye binasını yeni bir İstinat Mahkeme binası yapma koşuluyla Adalet Bakanlığı'ndan devraldıklarını belirterek, "Temmuz ayında ise Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan gerekli izinleri alarak kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde mevcut binanın yıkımına başladık. Bu bina ve çevresi Kültür Park alanına katılacak ve bu bölgede yepyeni bir kent meydanı yapılacak. 14 bin metrekarelik yeni İstinat Mahkeme binası ise yeni Adliye Sarayı yanındaki arsaya yapılacak ve 2 yıl içinde teslim edilecek. Biz bu binayı yıkarak şehir adına büyük bir fedakarlık yaptık. Çünkü burası eğer ticari olarak kullanılsaydı Konya'nın gelmiş geçmiş en değerli alanı olurdu. Biz ise bu geliri geri iterek ve üste para vererek bu bölgeyi kentimize kazandırmayı uygun gördük" dedi.

Fuar Kültür Merkezi önünü de kapsayan 30 bin metrekarelik alana bir kent meydanı yapmayı planladıklarını ifade eden Başkan Akyürek, "Bu mevcut alan Kültür Park'a eklenerek parkın alanı 150 bin metrekareye çıkmış olacak. Bu büyük alanda 100 bin kişilik mitingler rahatlıkla yapılabilecek. Ayrıca park alanı içine koşu ve spor alanlarının yanı sıra, 4 bin metrekarelik bir süs havuzu, fuar alanında güvenliğin sağlanması için 240 metrekarelik bir polis merkezi binası, 5-6 bin kişilik bir anfi-tiyatro ile 40 bin metrekarelik yeşil alanın yeniden düzenlenmesi yapılacak. Ayrıca mevcut bin ağaca bin 350 yeni ağaç daha eklenecek ve yeni bir nikah salonu inşa edilecek. Önemli bir projemiz ise petek dükkanlarının bulunduğu yere Selçuklu mimarisi ile yapılmış ve o dönemin havasını taşıyacak olan bir Selçuklu sokağı yapma projesidir" şeklinde konuştu.

ALAADDİN TEPESİ DE YENİLENİYOR

Mevcut proje kapsamında tarihi bir öneme sahip Alaaddin Tepesi'nde de yenileme çalışmaları yapacaklarını dile getiren Başkan Akyürek, "Tepenin bir bölümünü açık bir arkeolojik alan haline getireceğiz. Geri kalan kısımda ise tabi taşlar kullanılarak ve hiçbir suni malzeme kullanılmadan düzenleme çalışmaları yapacağız. Mevcut proje iki aşamada yapılacak. Birinci aşama bu yılın sonu gibi, 2. etap ise gelecek yıl içinde tamamlanacak ve 2009 yılı sonuna bu bölgenin dönüşümü sağlanmış olacak. Ayrıca gelecekle ilgili 2015 ve 2025 yılları için de planlarımız var. 2015'te kültür parkın alanı 300 bin metrekareye çıkacak. 2025 yılında ise muhtemelen belediye binasıyla birleşmiş olacak. Şu an bu projenin en zor adımını atıyoruz. Bu proje bizim için bir hayaldi ve bugün biz bu hayali gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2008 Cuma 17:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?