5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Kerkük'te Türkmenleri katledecekler iddiası

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye’de incelemelerde bulunan Kuzey Irak’tan gelen Türkmen mühendislerinin geri dönüşü için düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Dr. Aydın Beyatlı, bölgede Türkmenler’in yaşadığı sıkıntıları anlattı. Irak’ta yapılacak genel nüfus sayımı öncesi Mesut Barzani başkanlığındaki Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ve Celal Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYP) gruplarının Türkmenler’in çoğunlukta olduğu Kerkük’te toplu katliam yapmaya hazırlandığını iddia eden Aydın Beyatlı, "Türkiye, bu iki gruba yaptığı yardımın yüzde 1’ini Türkmenler’e yapmıyorsa bizim sitem etmeye hakkımız var. Dün terör uygulayan Kuzey Irak’ta, 14 senedir insafsız bir şekilde Türkmenler’i katleden bu iki çeteye, kalkıp da Irak gibi Ortadoğu’nun en hassas bölgelerinin teslim edilmesi buraya barışı getirmek değil, burayı kan gölüne çevirmek için yapılan harekettir. Barzani ve Talabani çeteleri bugün nüfus sayımında ciddi bir şekilde katliam yapabilmek için Kerkük’te şimdiden hazırlık yapıyor. Bunu tüm dünya nezdinde anlatmaya çalışıyoruz. Buradaki tehlike yalnız Türkmenler’i, Irak’ı değil, bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyecek" dedi.

Türkiye’den 80 yıldır bekledikleri bazı gerçekler olduğunu kaydeden Dr. Aydın Beyatlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz Irak Türkmenler’i olarak Türkiye’yi, ’Gelsin bizi kurtarsın, ne olursa olsun kendini tehlikeye atsın’ demiyoruz. Ancak Anavatan Türkiye’den 80 senedir beklediğimiz bazı gerçekler var. Anavatan’ın analığını yapacağı gün, bugündür. Hukuki zemin çerçevesinde Irak Türkmenleri’ne karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin politikası açık olmalı. ’Ben sizi seviyorum, destekliyorum’ deyip, Irak’ta iki gruba (KDP-KYB) yapılan yardımın yüzde 1’i Türkmenler’e yapılmıyorsa, bizim sitem etmeye hakkımız vardır."

Toplantıda konuşan Irak Türkmenleri’nden emekli Albay Bahattin İzzettin de, kendilerine Türkiye’nin yardım etmesini istedi. ’Kardeş kardeşten ayrılmaz’ diyen İzzettin, çok sıkıntılı günler yaşadıklarını ve her gün saldırıya uğradıklarını söyledi.

Telafer’in önde gelen şahsiyetlerinden Ahmet Yunus Salih ise, işgal gücü askerlerinin en son yaptığı saldırıda 102 Türkmen’in öldüğünü, 200 Türkmen’in de yaralandığını hatırlatarak, bölgeden Türkmeler’in kaçırılmak istendiğini kaydetti.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 15:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?