4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kıbrıslı Rumlara lokum tepkisi!

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı İsmail Sezer, Türk lokumunu Avrupa Birliği'ne (AB) "Cyprus Delight' olarak tanıtmaya çalışan Kıbrıslı Rumlara tepki göstererek, "Kıbrıslı Rumların yapmış olduğu kültür hırsızlığı aynı zamanda tarihi gerçekleri de saptırmaktır. Türk lokumu Türklerin kültürüdür" dedi.

Federasyon Başkanı İsmail Sezer, Kıbrıslı Rumların Türk tatlısı olan baklavayı Avrupa Birliği'nde kendi tatlarıymış gibi tanıtma girişimlerinin tarihi kayıtlar ile müdahaleleri sonucu başarısızlığa uğradığını hatırlattı. Şimdi ise aynı girişimin, Avrupa'da "Turkish Delight" olarak bilinen Türk lokumu için yapıldığını söyleyen Sezer, "Türk lokumu da baklava gibi Türk kültürünün ve mutfağının en eski tatlarındandır. Türk lokumu ile ilgili bilinen en eski kayıtlara, Pers İmparatorluğu'nu M.S. 226-652 tarihleri arasında yöneten Sasaniler döneminde rastlanmaktadır. O dönemde "Rahat-l-Hulkum" yani "boğazı rahatlatan" adıyla bilinen Türk lokumu zamanla kısaltılarak "lati lokum", "rahat lokum" ve sonunda da "lokum" adını almıştır. Sasani İmparatorluğu'nun bugünkü sınırları İran, Irak, Afganistan ve Türkiye'nin doğusu olduğu tarih kitaplarında mevcut olup lokumun anavatanının bu bölgeler olduğu ve lokumun Türk kültürünün ve mutfağının en eski tatlarından olduğu tarihi belgelerle kanıtlanmış, tartışmasız bir
gerçektir. Türkiye sınırları içerisinde en eski lokum imalatçısı, Osmanlı Sarayı'nın Şekercibaşısı Hacıbekir tarafından 1777 yılında kurulan ve hala faaliyetini sürdüren Ali Muhiddin Hacıbekir Lokumcusudur" diye konuştu.

İsmail Sezer, Kıbrıslı Rumlara tepki göstererek, "Kıbrıslı Rumlar'ın yapmış olduğu kültür hırsızlığı aynı zamanda tarihi gerçekleri de saptırmaktır. Türk lokumu Türklerin kültürüdür" değerlendirmesinde bulundu.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 16:49:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?