6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kıl keçisine özgürlük isteği

KIL KEÇİSİNE ORMANDA ÖZGÜRLÜK İSTEĞİ

Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, kıl keçilerinin ormanlara zarar vermediğini ve ormana sokulmasının yasaklanmasının yörükleri zor durumda bıraktığını söyledi.

Son yıllarda ormanlık alanlarda otlatmaya izin verilmemesi sonucu yetiştiricilerin ellerindeki kıl keçisini satmak zorunda kaldığını belirten Savran, hayvan otlatılmasından dolayı ödedikleri cezaları daha önceki yıllar dikkate almadıklarına vurgu yaparak, "Ancak, her yıl en az 40-50 bin liralık cezalar ödüyoruz. Bunun daha fazla olduğu yerler var. Bir de şöyle bir durum var: Cezalar 1'e 3, 3'e 5 katlanıyor" dedi.

Yörükler olarak ormanlarda gönüllü bekçiliği sürdürmek ve hayvancılığı devam ettirmek istediklerini kaydeden Savran, bilinenin aksine kıl keçisinin çam yemediği, yaprak yediği görüşlerine yer vererek, "Yağışlardan sonra bu yıl otlar çoğaldı. Keçi ormana sokulmayınca çıkan yangınlar büyüdü, genişledi. Keçinin ormandaki otları yemesi çok faydalı. Çam acıdır, o yüzden keçi yaprak yer. Yaprağı yediği ağaçlarda ise keçilerin girdiği bölgedeki tüm orman arazisi de gürleşir. Çünkü budama yapıyor keçiler. Keçinin girmediği bölgelerde hastalıklar, kurtlanmalar olur. Ormancıların aslında düşündüğünün tam aksine bir durum söz konusudur" diye konuştu.

 "BAŞBAKAN'A SORUNLARIMIZI ANLATTIK"

Bu konudaki taleplerini devletin en üst makamlarına ilettiklerini belirten Savran, kıl keçisi konusunda son yıllarda baskıların arttığını söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan'a da bir vesile ile bu sıkıntılarını aktarmayı başardıklarını ileri süren Savran, "Ben koskoca bir tarihin, yüzyılları bugüne taşıyan, hala yaşayan ve ayakta olan, var olan bir kültür adına konuşmak istediğimi kendisine ifade ettim. Ormanlarda yaşıyoruz ve geçim kaynağımız kıl keçisi dedim. Son yıllarda kıl keçisi konusunda yasakların arttığını anlattım. Başbakanımız da 'Bir problem olduğu zaman beni bulacaksınız. Gereğini yapacağız' dedi" iddiasında bulundu. Savran, "Başbakanımızın bu bakış açısını öğrendikten sonra, aradaki kurum ve kuruluşların, idareci olmaya çalışan insanların bizi gerektiği gibi anlamadığını anladık. Ben istiyorum ki, Orman Genel Müdürlüğümüz bize bir heyet göndersin, bizim ormana zarar verip vermediğimizi tespit etsinler" şeklinde konuştu.

 "KEÇİ AZALINCA, FİYATLARI DA ARTTI"

Yörükler için keçinin çok değerli olduğunu da vurgulayan Savran, kıl keçisi ile ilgili yaşanan sıkıntıların artmasından sonra fiyatlarının da yükselmeye başladığına dikkat çekti. Ormanlarda keçi otlatmanın yasaklanmasının ardından keçi fiyatlarında yüzde 50'nin üzerinde bir artış olduğunu dile getiren Savran, "Köylüler bile yazılan cezaların artmasının ardından korkudan ellerindeki keçileri kilosu 2 liradan, hatta karnındaki kuzu ile birlikte satmak zorunda kaldı. Elde keçi kalmadı. Şimdi ise keçiler

elden çıkarılınca fiyatları ikiye katladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'deki keçi sayısını Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği'nden öğrendik. Şu anda 6 bin keçi kalmış ülkemizde. Bunun 4 bine yakınının Sarıkeçililer'de olduğunu tahmin ediyoruz. Bu arada, bu yıl keçi fiyatlarının yükselmesi sonucu bizden damızlık isteyenlere rastladık. Denizli'den, doğu bölgelerinden talepler almaya başladık" dedi.

KIL KEÇİSİNE ORMANDA ÖZGÜRLÜK İSTEĞİ
KIL KEÇİSİNE ORMANDA ÖZGÜRLÜK İSTEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 15:27:04
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 16:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?