4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kilim atölyesi geçim kapısı oldu

Konya'nın Ilgın ilçesi Yukarı Çiğil Beldesi'nde Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve özel sektör işbirliğiyle kurulan kilim atölyeleri, kadınlara yeni iş alanı sağladı.


Tarım arazileri ve meraların az olması nedeniyle tarım ve hayvancılığın fazla gelişmediği Yukarı Çiğil Beldesi'ne SÜ, Ilgın Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Yukarı Çiğil Belediye Başkanlığı ve özel sektör iş birliği ile kurulan Çiğil Kilimi Dokuma Merkezi, özellikle maddi sıkıntı çeken kadınların yüzünü güldürdü. İstihdama katkı sağlamak ve yörede bilimsel, sanatsal hizmet üretmek amacıyla çalışmaya başladıklarını söyleyen SÜ öğretim elemanı ve Çiğil Kilimi Üretim ve Dokuma Merkezi Koordinatörü Ahmet Aytaç, kendisinin 100 bin euroluk "Çiğil Kilimi Projesi" hazırladığını ve Avrupa Birliği (AB) Hibe Fonları'na sunduğunu belirterek, "Proje ile AB fonlarından yararlanabilirsek atölyemizi büyüteceğiz. Doğal boyalı yünlerle karakteristik Çiğil kilimi üretip hem iç pazara satacağız hem de yurt dışına ihraç edeceğiz" dedi.


Çiğil yöresine özel eski kilimleri akademisyenlerle tek tek incelediklerini de dile getiren Aytaç, "Eski kilimlerin desen ipliklerinin renklendirilmesinde kullanılan bitkiler tesbit edilerek aynı renkleri tekrar elde ettik. Desen kompozisyonlarını yabancı motiflerden arındırdık ve doğru tekniklerle üretim sağladık. Üretimi belirli aralıklarla sürekli kontrol ettik. 5 ay önce açtığımız atölyede seri olarak Orta Asya ve Selçuklu uzantılı Çiğil kilimleri dokunuyor" diye konuştu.

 
Bölgede bulunan kamu kurumları ve özel şirketlerle de işbirliği içinde olduklarını ifade eden Aytaç, "Özel sektör temsilcisi olarak özel bir şirket bu proje kapsamında kullanılacak tezgah, avadanlık ve malzeme teminini sağladı. Kursiyerlere metrekare başına ücret ödeyen şirket, üretilen kilimleri de kendi değerlendiriyor. Böylelikle pazarlama sorununu da bu şekilde çözdük" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 13:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?