4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kiraz ihracatına meyve sineği engeli

Meyvelerde çürümeye neden olan Akdeniz meyve sineğinin hiç bulunmadığı Japonya, bu zararlının ülkesine girmemesi için, kiraz ihracatı yapmayı talep eden Türkiye'den, son derece katı prosedürleri tamamlamasını istiyor.

Alara Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ Dış Ticaret Direktörü Arif Güney, Japonya'nın meyve ve özellikle kiraz açısından dünyadaki en önemli pazarlardan biri olduğunu söyledi.

Güney, Avrupa ülkelerinde kilogramı 3 avrodan satılan kirazın Japonya'da 10-15 avroya alıcı bulduğunu, bu yüzden Japonya pazarının, her kiraz üreticisi ülkenin mal satma arzusu taşıdığı bir pazar olduğunu belirtti.

Ancak dünyada en büyük kiraz üreticileri arasında yer alan Türkiye'nin halen Japonya'ya kiraz ihracatı yapamadığını vurgulayan Güney, Japonya'ya sadece ABD, Şili ve Avustralya'nın kiraz verebildiğini dile getirdi.

Japonya'ya kiraz ihracat edebilmek için, bu ülkenin belirlediği ihracat koşullarını yerine getirmek gerektiğinin altını çizen Güney, "Biz ülke olarak Akdeniz meyve sineği konusunda istenen bu güvenceyi Japonya'ya henüz veremediğimiz için, ihracatçı firmalar olarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvuruda bulunduk. 3 yıl önce de Japonya'ya ihracatın kapısını aralayacak çalışma Dış Ticaret Müsteşarlığı öncülüğünde başlatıldı ve halen devam ediyor" dedi.

Japonya'nın ithalat karantina tedbirlerinin bu kadar katı olmasının en önemli nedeninin, Akdeniz Meyve Sineği'nin ithal edilen ürünlerle ülkesine gireceği korkusu olduğunu anlatan Güney, şunları kaydetti:

"Dünyada pek çok ülkede Akdeniz Meyve Sineği görülürken, bu zararlı Japonya'da hiç yok. Yani Japonya, meyvecilikte çok önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineği'nden bütünüyle ari... Bu hastalığın ülkeye hiçbir şekilde gelmemesini istedikleri için, kendilerine ihracat yapacak ülkelerden, yerine getirilmesi son derece zor prosedürleri tamamlamasını istiyor. Hatta 'bize göndereceğiniz ürünlerde sadece Akdeniz meyve sineği değil, yumurtası ya da larvasının bile bulunmaması gerekiyor' diyorlar. 3 yıldır devam eden müzakerelerde birinci aşama ancak geçildi. Japonya'dan ülkemize kiraz ihracat izni çıkması, en iyimser tahminlere göre 5 yıl daha sürecek."

Japonya'ya ihracat yapabilen ülkelerdeki meyve hazırlama fabrikalarında Japonya için özel binalar bulunduğuna dikkati çeken Güney, bu fabrikalarda kapı ağızlarında uçan sineklerle teması önleyen özel tül kafeslerin bile yer aldığını, ihracat izni çıkması durumunda Türkiye'deki meyve fabrikalarında da bu kriterlerin isteneceğini vurguladı.

Japonya'ya kiraz ihracatı yapabilmenin dünyada o ülke için prestij, adeta bir ihracat vitrini olarak görüldüğünü anlatan Güney, bu durumun Türkiye'den Japonya'ya diğer meyve ve sebzelerin ihracatını da kolaylaştıracağını belirtti.

AA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2007 Pazartesi 11:05:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?