4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kiraz ihracatında dünya lideriyiz

Kiraz ihracatında dünyada önde gelen ülkelerden olan Türkiye, geçtiğimiz yıl ABD'yi geride bırakarak en fazla kiraz ihracatı yapan ülke oldu.

Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Türkiye'nin, içinde bulunduğu iklim kuşağı ve coğrafi avantajları nedeniyle kiraz yetiştirilmesinde uygun koşullara sahip olduğunu söyledi.

Konya'nın ise Türkiye'deki önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olduğunu anlatan Doster, bölgedeki kiraz üretiminin genel olarak geç hasat özelliği gösterdiğini, bu nedenle Konya'nın, özellikle son turfanda kiraz üretimi açısından stratejik bir konumu bulunduğunu ifade etti.

Kirazda iç pazarın sınırlı olduğunu, bu açıdan ihracatın büyük önem taşıdığını dile getiren Doster, "Kiraz üretim miktarımız mevcut kapasitenin altında bulunuyor. Üretimin artırılması ve ihraç değerinin yükseltilmesi için yeni kiraz fidanları, yüksek rakımlı yerlere dikilmeli, yeni tesis edilecek alanların yüzde 20'si geç hasat edilen kirazlardan oluşmalıdır" dedi.

Doster, kaliteli, sağlıklı ve ilaç kalıntısız kiraz üretimi için ise üreticilere yönelik etkin çiftçi eğitim faaliyetlerinde bulunulması gerektiğinin altını çizdi.

'Türk kirazı' dünyada tanınıyor

Doster, Türkiye'nin, son yayınlanan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre, kiraz üretiminde dünyada ön sırada yer alan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Doster, "Türkiye kiraz üretim miktarı yönünden yıllara göre ortalama 250 bin ton üretim ile dünyada bazen birinci bazen de ikinci sırada yeralmaktadır. Dünya kiraz üretiminde ABD yüzde 14 ile birinci, Türkiye yüzde 13 ile ikinci, İran yüzde 12 ile üçüncü sırada bulunuyor. Bu ülkeleri Almanya, Rusya ve İtalya izliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin, 2006 yılında 54 bin ton kiraz ihracatıyla dünya lideri olduğunu söyleyen Doster, dünya piyasalarında mevcut durumumuzu korumak ve daha iyiye götürmek için kaliteli kiraz üretilmesi ve bu konuda gelecek için plan yapılmasının şart olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'de yaygın olarak üretilen 0900 Ziraat Kirazı'nın tat, aroma, sertliği ve dayanıklılığı yönünden 'Türk kirazı' olarak dünyada ün yaptığını söyleyen Doster, "Türkiye uzun süre hasat dönemi ve yüksek güneşlenme süresi gibi açılardan çok şanslıdır. Özellikle hastalık ve zararlıların az olduğu yaylalar, rahatlıkla organik kiraz üretimi için düşünülebilir" dedi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 13:44:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?