4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Kiraz şimdi de tablet oluyor

Celal Bayar Üniversitesinde, ABD'nin de uzun süredir üzerinde durduğu kirazın tablet haline getirilmesi yolundaki çalışmalar sürüyor.
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye'nin kiraz üretimi açısından dünyada ilk sıralarda geldiğini ve ABD ile yarıştığını söyledi.

Kirazın antioksidan bir vitamin olan C vitamini ve lif kaynağı olduğunu vurgulayan Tokuşoğlu, yağ oranı son derece az olan kirazın kalorisinin düşük olduğunu, 100 gramının yaklaşık 70 kalori verdiğini bildirdi.

Özellikle fitokimyasal maddelerin varlığının kirazı son derece sağlıklı hale getirdiğini ifade eden Tokuşoğlu, şunları kaydetti:

"Hayati önem arzeden antioksidanların, kanserle ilişkilendirilen rahatsızlıklar, kalp hastalıkları, romatizma ve alzheimer gibi yaşla ilgili hastalıklara karşı önleyici etkisinin olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Kiraz antioksidanlar ve bunların bir grubu olan antosiyaninler açısından oldukça zengindir."


Tablet kiraz


Tokuşoğlu, kirazın 6 ay süreyle soğukta depolamayla (dondurarak saklama) bünyesindeki antosiyaninlerin içeriğinin yüzde 50'sinden fazlasının kayba uğrayabildiğini bildirdi.

Bu nedenle ABD'nin uzun süredir üzerinde durduğu tablet kiraz konusunda üniversitelerinde çalışma başlattıklarını vurgulayan Tokuşoğlu, şunları söyledi:

"Sağlığa önemli katkıları olan kirazdaki antosiyaninlerin beslenme açısından her an hazır olabilmesi için Türk kirazlarındaki antosiyaninlerin tablet haline getirilmesine çalışıyoruz. Kirazlardan sadece yaz aylarında değil yılın bütün dönemlerinde sağlık açısından faydalı şekilde yararlanılmasını istiyoruz. Tablet olarak üretilirse kiraz, birçok hastalığın önleyici tedavisinde kullanılabilecek. Tablet kirazlar, gıda ürünlerine katkı maddesi olarak girebilecek ya da doğrudan tüketilebilecek. Özellikle bebek mamalarında kullanılacak olması büyük önem taşıyor."

Bu arada kirazın uyku verici melatoninlerin iyi bir kaynağı olduğunu da belirten Tokuşoğlu, "Melatoninler yurt dışında bazı meyvelerden ayrıştırılıp bebeklerin mamalarında kullanılıyor. Bu madde bebeklerin mamadan sonra rahat uyumalarını sağlıyor. Kirazdaki kuersetin ise damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskinin azalması ile ilişkilendirilmiştir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 11:39:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?