7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Kışlık botlar raflarda kaldı

Şubat ayı yaklaşmasına rağmen kar yağmadığı için kışlık bot satamayan mağazalar, raflarda kalan ürünlerini bitirebilmek için indirim yarışına girdi.

Kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında gelen Konya'ya geçtiğimiz Aralık ayında hiç kar yağmadı. Ocak ayında ise az miktarda yağan kar kısa sürede eridi. Bu durum vatandaşları kışlık bot masrafından kurtardı. Şehir sakinleri yazlık ayakkabılarını kullanmaya devam ettiği için kışlık botlar mağazaların raflarında kaldı.

Bazı işyerleri elindeki kışlık ayakkabıları satabilmek için tüm ürünlerinde yüzde 50 indirim uygulamaya başladı. Önceden 140 YTL'ye satılan kışlık erkek botları şimdi 70 YTL'ye müşterilere sunuluyor. Aynı şekilde 110 YTL'ye satılan kadın ayakkabıları şimdi 55 YTL'ye düştü. Kimi mağazalar ise 'bir adet kışlık ayakkabı alana ikincisini bedava' uygulaması başlattı.

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, üreticilerin sonbaharda imal ettiği kışlık botları mağazalara sattığını, ancak yeterince talep görmeyen bu ürünlerin büyük bir bölümünün raflarda kaldığını bildirdi.

Ayakkabı imalatçılarının kışlık üretimlerini iki ay önce durdurduğunu ve bu süre içinde adeta tatil yaptığını ifade eden Uzman, şimdi ise firmaların yazlık ayakkabı üretmeye başladığını belirtti.

Uzman, artık kar yağsa da kışlık bot satışlarının çok fazla etkilenmeyeceğini söyledi. 2007'nin ayakkabıcılar açısından kayıp bir yıl olduğunu düşünen Uzman, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kar yağsaydı insanların ayakları yazlık ayakkabıların içinde üşüyecekti. Anne-babalar kendilerine ve çocuklarına kışlık bot alacaktı. Ancak yeterli kar yağmadığı için şimdi mevsimlik ayakkabıları kullanmayı sürdürüyorlar. Kışlık botlar hem mağazaların hem de üreticilerin elinde kaldı." Sektör olarak 2008 yılından da endişeli olduklarını dile getiren Uzman'a göre, küresel ısınma, ayakkabı sektörünü de önemli ölçüde etkiledi.

Konya Aykent Ayakkabıcılar Sanayi'de atölyesi bulunan Veli Ak, kışlık ürünlerin satışından umut kestiklerini ve yazlık ayakkabı üretmeye başladıklarını anlattı.

Yıllık 60 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip Konya'da bine yakın üretici bulunuyor ve yaklaşık 15 bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor. Türkiye'nin erkek ayakkabı ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Konya, ünlü markalara önemli miktarda fason üretim yapıyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 13:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?