6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kitre bebek yarışması yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından unutulmaya yüz tutan el sanatlarından Kitre Bebek sanatını canlı tutmak amacıyla 2. Bölgesel Kitre Bebek yarışması düzenlendi.

Ahmet Kayhan Öğretmevi'nde düzenlenen yarışmaya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mevlüt Kuntoğlu, yarışmaya katılan okulların yetkilileri ile yarışmacılar katıldı.
Geleneksel el sanatlarının Türk milletinin kültür zenginliğinin bir göstergesi olduğunu belirten Mevlüt Kuntoğlu, "Bu el sanatlarını araştırmak, gün yüzüne çıkarmak, bu zengin kültürümüzü canlandırmak için yapılması gereken bir davranıştır. Teknolojinin gelişmesiyle bu el sanatları ve el sanatlarıyla uğraşanların sayısı giderek azalıyor. Hatta bazıları tamamen unutulmuş durumda. Hem bu el sanatlarını canlandırmak hem de gelecek nesillere aktarmak adına bu tür faaliyetlerde bulunuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından 11 ilden gelen 24 Kitre Bebeğin sergilendiği sergi kurdele kesimiyle ziyarete açıldı. Jüri üyeleri tarafından incelenecek Kitre Bebekler'den dereceye girenlere ödül verilecek.

KİTRE BEBEK NEDİR?

Kitre, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilaç yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Bu bitkiden elde edilen yapışkan ve pamuk ile yapılan ve insan vücudunun 1/7'si oranında özellikle yöresel kıyafetlerle hazırlanan küçük bebeklere ise Kitre Bebek deniyor. Önce tel ile şekil verilen bebeğin üzeri kitre ve pamuk ile kaplanıyor ve daha sonra kumaştan yapılan yöresel kıyafetler bebeğin üzerine giydiriliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:01:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?