6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Kök hücre tutarsa kurtulacak

Akdeniz anemisi olan çocukları Aleyna’nın tedavisi için ikinci çocukları Yağmur’u dünyaya getiren Çakır çifti, kemik iliği nakliyle rahatladı.

Kardeşinin kemik iliği nakledilen Aleyna, ’Kök hücre tuttu’ müjdesini bekliyor.

AKRABA evliliği yapan Konyalı Gülcan Çakır (28) ile bir özel hastanede çalışan Ahmet Çakır (28) ilk bebekleri Aleyna’yı 12 Haziran 2002’de kucaklarına aldı. Ancak Aleyna bebeğe 5.5 aylıkken Akdeniz anemisi tanısı konuldu ve kesin tedavi için kök hücre nakli gerektiği belirtildi. Doktorlar, aileye Aleyna’yı kurtaracak bir bebek dünyaya getirmelerini önerdi. Bunun üzerine anne Çakır, hastalıklı genler temizlenerek tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı ve 18 Mart 2006’da ikinci kızı Yağmur’u dünyaya geldi. Doğum sırasında Yağmur’un kordon kanı alıp donduruldu.

Aile, Yağmur’un ablasına şifa olması için bu kez nakil olanaklarını araştırmaya başladı. Çakır çifti Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’ne başvurdu. Burada Aleyna’ya üç yaşındaki kardeşi Yağmur’un önce kordon kanı, ardından yine Yağmur’dan alınan kemik iliği nakledildi. 19 Aralık’ta yapılan nakille Yağmur, 12 gün öncesine kadar 15 günde bir kan verilerek yaşatılan 6.5 yaşındaki ablasına can aşısı oldu.

Aleyna şimdi tecrit edildiği odada sağlığına kavuşacağı günü bekliyor. Kızıyla birlikte dış dünyaya geçici bir süre kapılarını kapatan anne Gülcan Çakır, "Bu odada doktorumuzdan gelecek ’Kök hücre tuttu’ müjdesini bekliyoruz. Yaşıtlarıyla koşup oynayabileceği, okuluna gidip gelebileceği müjdesini bekliyoruz. Kızım bu yıl okula başlamıştı, 2.5 ay gidebildi. Okulunu, arkadaşlarını çok özlüyor. Nakil sonrası her şey iyi gidiyor" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 08:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?