6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Köksal Toptan'ın eşi Konya'da

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen panele katılmak üzere Konya'ya geldi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Saime Toptan'ın yanı sıra Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, dernek yöneticileri ve üyeleriyle SÜ Hukuk Fakültesi akademisyen ve öğrencileri katıldı.

Engellilerin Hukuksal Hakları konulu panelde konuşan Saime Toptan, Türkiye'de bedensel ve zihinsel engelli vatandaşların engelsiz insanlara nazaran toplumsal haklardan yeterince faydalanamadığını belirterek, "Bugün dünya nüfusunun yüzde 10'unu engelliler oluşturuyor. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 12.29 olarak hesaplandı. Ama bu ucu açık bir rakam çünkü hepimiz potansiyel bir engelliyiz. Bu nedenle engellilerin engelli olmayanlarla aynı eğitim, sosyal güvenlik, sağlık ve iş konusunda aynı haklara sahip olması önem taşıyor. Eskiden Türkiye'de engellilerin hakları koruyacak doğru dürüst kanun maddeleri yoktu. Bu manada 2005 yılı bu konuda bir milattır. Şuan ki, hükümet tarafından yürürlüğe konulan 5378 sayılı kanunla engelli vatandaşların haklarının korunumu bakımından oldukça önemli kararlar alındı. Örneğin eskiden sadece SSK veya Emekli Sandığı'na üye çalışanlara engelli çocukları için eğitim yardımı verilirken şimdi sosyal güvencesi olsun olmasın engelli çocuğa sahip herkese bu eğitim yardımı verilir hale geldi. Bu sayede 65 bin olan eğitim yardımı alan çocuk sayısı bugün 300 bini aşmış durumda. Türkiye'deki sorun kanunlardan değil kanunların uygulanması bakımından yaşanıyor. Buna bir önlem almamız gerekir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 16:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?