6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya, 736. kez vuslata hazır

KONYA, 736. VUSLAT YILDÖNÜMÜ TÖRENLERİNE HAZIR

Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında icra edilecek Hz. Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü törenleri için hazırlıklar tamamlandı.

Törenler ve yapılan hazırlıklar hakkında Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'ın katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Her yıl düzenlenen törenlerin Türkiye'yi aşan bir özellikte olduğunu belirten Vali Aydın Nezih Doğan, "Bu uluslararası boyuttaki törenlere her yıl yeni bir şeyler katmak ve daha da zenginleştirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Korunması gereken yerlerini korurken, kültürel anlamda zenginleştirmek için yeni güzellikler ve etkinlikler eklemeye çalışıyoruz. Bu yıl törenlerde sivil toplum kuruluşlarıyla güzel bir uyum içinde çalışıyoruz. Uluslararası Mevlana Vakfı ve Türk Kadınları Kültür Derneği'yle güzel çalışmalarımız olacak. Ayrıca bu yıl ilk kez sema törenleri öncesi Mesnevi Sohbetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca törenler boyunca 20 adet sergi düzenlenecek ve etkinlikler boyunca açık kalacak. Bu yıl törenlere ek olarak Aşk romanının yazarı Elif Şafak ve Bab-ı Esrar'ın yazarı Ahmet Ümit Konya'ya gelerek okuyucularıyla buluşacak" dedi.

TÖRENLER ULUSLARARASI BİR BOYUT KAZANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, törenlerin artık Türkiye sınırlarını aştığını ve uluslararası bir boyut kazandığını ifade ederek, "Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın yurt dışı seyahatlerinde burada yapılan törenler mutlaka gündeme geliyor. Bu nedenle her yıl uluslararası çapta devlet adamları, büyükelçiler ilimize gelerek törenlere iştirak ediyor. Sema programlarının geçmişine bakarsak epey bir yol aldığımız görünüyor ancak bu yeterli değil. Her yıl etkinliklere yeni bir şeyler katarak daha cazip hale getirmemiz lazım. Bu konuda da gerek Valiliğimiz, gerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzle ortaklaşa güzel çalışmalara imza atıyoruz" şeklinde konuştu.

TÖRENLERE 50 BİNDEN FAZLA KONUK BEKLENİYOR

Son olarak söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek törenler hakkında bilgi verdi. Törenlerin 7 Aralık günü Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayacağını belirten Mustafa Çıpan, "Düzenlenen yürüyüşün ardından çocuk semazenler Mevlana Müzesi içinde bir sema gösterisi düzenleyecek. Akşam 19.00'da ise uluslararası boyutta düzenlenen Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenlere ödül verilecek ve yarışmaya giren fotoğraflardan oluşan sergi ziyarete açılacak. Akşam 20.00'de ise Ahmet Özhan konseriyle başlayacak törenler sema ayini ile devam edecek. Törenler boyunca 20 adet fotoğraf, resim, ebru sanatlarıyla ilgili sergiler halkımızın ziyaretine açılacak. 11 gün sürecek törenlerde 11'i akşam, 4'ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema ayini düzenlenecek ve bu törenlere 50 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçinin katılmasını bekliyoruz" dedi.

DOMUZ GRİBİ TÖRENLERE İLGİYİ AZALTMADI

Gazetecilerin domuz gribi salgınının törenlere ilgiyi azaltıp azaltmadığı ile ilgili sorusuna Vali Aydın Nezih Doğan, "Şu ana kadar herhangi bir rezervasyon veya bilet iptali söz konusu değildir. Törenlerle ilgili Türkiye çapında bu salgınla ilgili alınan bütün önlemler alınmıştır. Ekstradan bir önlem alma gereği duymadık. Türkiye, bu salgın konusunda dünyada örnek alınacak tedbirleri hayata geçirmiştir. 7-17 Aralık tarihleri arasında törenlerin yapılacağı ve vatandaşların ziyaret edeceği mekanlarda bir ön temizlik ve dezekfekte çalışmaları yapılacaktır. Ama bu konuda kurumlardan çok bireysel tedbirlerin daha etkin olacağına inanıyorum" şeklinde ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 12:56:00
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 12:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?