4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya, Independent'a konu oldu

İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesi, Konya ovasındaki kuraklığa yarım sayfa ayırdı. Gazete, Konya ovasının geçirilen kurak yazın ardından kuraklık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu, çiftçilerin tek kaynak olan yeraltı sularını hızla tüketmekte olduğunu yazdı.

Bölgede ardı ardına pek çok kuyunun açıldığını kaydeden gazete, Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Nalbantçılar'ın görüşlerine de yer verdi.

Galler Bölgesi'nin iki katı olan Konya ovasında suyun bölgenin en büyük sorunu olduğuna dikkat çekilen habere göre, Nalbantçılar, bölgede akarsu bulunmaması ve bütün kaynağın yeraltı suları olmasının en büyük sorunlardan birini oluşturduğuna işaret etti.

Nalbantçılar, çiftçilerin geçen 40 yıl boyunca yeraltı sularının kendini yenilediğinden daha hızlı tükettiğini belirterek, bu yüzden yeraltı sularının hızla azaldığını söyledi.

"Bölgede pek çok göl kurudu"

"Bölgede pek çok gölün kuruduğuna, göllerle birlikte doğal yaşamın da yok olduğuna" dikkat çekilen haberde, Nalbantçılar'ın, "Bu böyle sürerse bölge 30 yıl içinde çöl olacak" dediği kaydedildi.

İklim değişikliğinin ve yağmurların azalmasının sorunun bir parçası olduğuna işaret edilen haberde, son BM raporunda da bölgenin küresel ısınma konusunda son derece hassas olduğunun kaydedildiği bildirildi.

Bir zamanlar Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak bilinen bölgedeki çiftçilerin, buğdaya verilen sübvansiyonların azalmasından sonra, daha çok suya ihtiyaç duyan tarım ürünlerine yöneldiğini de kaydeden Independent gazetesi, Avrupa ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de şeker pancarına teşvik verildiğine işaret etti.

Şekerpancarının buğdaydan beş kat daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu, bunun da Konya ovasında daha çok kuyu açılmasına yol açtığını belirten gazete, pek çok çiftçinin yaptıklarının hata olduğunu bildiğini, ancak başka seçenekleri bulunmadığını söylediğini yazdı.

VATAN
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 12:09:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?