5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya: Irak'tan gelen Türkmenlere yardım edenlere plaket

Konya Numune Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Irak’ta yaşayan aşiret başkanları ve ileri gelen Türkmenler katıldı. Törende konuşan Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Irak’ta bulunan 3.5 milyon Türkmen’in yok sayılmak istendiğini söyledi.

Iraklı Türkmenler’in büyük bir sıkıntı çektiğini, sayılarının daha az gösterilmesi için nüfus ve tapu kayıtlarının yakıldığını belirten Beyatlı, "Ne yazık ki medeni ülkelerin bu konuda bir ses çıkarmamaları bizleri derinden üzüyor. Türk Devleti’nin destek verdiği iki Kürt grubu Türk bayrağını yakma cesareti gösterdi. Biz artık Türkiye’nin Musul ve Kerkük davasında daha etkin olmasını arzuluyoruz. Irak’ta bulunan diğer gruplar, oluşturulacak olan yeni devlet çerçevesinde Türkmenler’in olmasını istemiyor. Yeniden yapılacak olan nüfus sayımı ve nüfusa göre parlamentoda görev dağılımının yegane gücü Türkiye olacaktır. Biz böyle biliyoruz böyle istiyoruz" dedi. Beyatlı, Konyalılar’ın Iraklı Türkmenler’e her zaman kucak açtığını, maddi ve manevi desteği esirgemediğini de belirterek, "Sadece Konya’da Kerkük isminin bir caddeye verilmiş olması bunun göstergesidir" diye konuştu.

Konya Vali Yardımcısı Rıfat Ata ise konuşmasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasının sonra farklı yerlerde yaşayan Türkler’in hep zulüm, acı ve işkence çektiğini belirterek, "Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin ağırlığıyla, tam olmasa da başka topraklarda yaşayan Türkler bazı haklara kavuşmuştur. 21. yüzyıl Türk Asrı olacaktır. Bu asırda, Türkiye Cumhuriyeti kendi toprakları dışında yaşayan tüm Türk soylarının yegane koruyucusu olacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıda, Irak’ta tedavileri yapılamayan 53 Türkmen’in hiçbir ücret almadan tedavilerini üstlenen kamu kurum ve kuruluşları ile hastane yöneticilerine ve Iraklı Türkmenler’e desteklerini esirgemeyenlere plaket verildi.

iha-konya
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 10:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?