5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya: Yıkılan 'Zümrüt' apartmanının müteahhidi yargı önünde

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşmasına, Türk Ceza Kanunu’nun 383/2 maddesi gereğince, ’emir ve kaidelere riayetsizlik sonucu 92 kişinin ölümüne ve 30 kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçuyla yargılanan tutuklu sanıklar Müteahhit Vedat Kaya, Fenni Mesul İsmail Hakkı Canlıer ve Proje Sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ile sanık avukatları, çok sayıda müşteki ve müşteki avukatları katıldı.


Nebahat Akın başkanlığındaki mahkeme heyeti, daha önceki duruşmaya katılmayan müştekilerden İsa Oğuztürk ve Şenay Şahin’in bu duruşmaya katılması üzerine bu müştekilere şikayetçi olup olmadıklarını sordu. Müştekiler, yıkılan binada ailelerini kaybettiklerini ve şikayetçi olduklarını söylediler.


Sanık avukatları, bu duruşmada da, binanın yıkılmadan önce Vakko mağazasında kolon kesildiği iddiasında bulunarak, bilirkişi raporlarında mağaza ve Selçuklu Belediyesi’nin korunduğunu ileri sürdü. Konya dışından oluşturulacak bir heyetin tekrar inceleme yaparak bilirkişi olmasını ve rapor hazırlaması teklifinde bulunan sanık avukatları, Müteahhit Vedat Kaya, Fenni Mesul İsmail Hakkı Canlıer ve Proje Sorumlusu Halil İbrahim Elliiki’nin tahliyesini talep ettiler.


Vakko Mağazası avukatı İsmail Tanoğlu ise, kamuoyu baskısı ile bir sanık oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Avukat Tanoğlu, "Bilirkişi incelemesinde kusurlu olmadığımız belirlendi. Selçuklu Belediyesi görevlileri kusurlu olduklarının farkına vararak bir sanık oluşturmaya çalışıyor. Biz kolonların kesilmediğini iddia ediyoruz. Kamuoyu önünde suçlu duruma düşürülmek isteniyoruz" dedi. Cumhuriyet Savcısı da mütalaasında, dava dosyası ve bilirkişi raporunun dönüşünün beklenerek, sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi.
Duruşmaya verilen ara sonrası mahkeme heyeti, bilirkişi incelemesi için İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan talimat cevabının beklenmesine, hazırlık soruşturmasında kusurlu bulunan belediye yetkilileri hakkında açılan idari soruşturma sonucunun öğrenilmesine, müteahhit Vedat Kaya ile diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı  erteledi.

iha-konya
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2004 Çarşamba 15:12:09
Güncelleme :11 Ağustos 2004 Çarşamba 23:17:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?