6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya çiftçisi destek bekliyor

Kuraklığın en çok hissedildiği bölgeler arasında yer alan ve yüzde 50 rekolte kaybının yaşandığı Konya Ovası'nda çiftçi gübre ve mazot desteği bekliyor.

Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, hükümetten destek planlarını gözden geçirerek kuraklıktan etkilenen Konya'nın afet bölgesi ilan edilmesini beklediklerini söyledi.

Programsız verilen desteklerin çiftçiye yarar yerine zarar getirdiğinin görüldüğünü kaydeden Faruk Çöklü, "Hükümetimizden destek planlarını yeniden gözden geçirerek çiftçimizi destekleyici, üretime yöneltici mazot ve gübre desteği vermesini istiyoruz. Bu yıl Konya bölgesinde büyük bir kuraklık yaşadık. Hükümetimizden Konya'nın Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Konya eğer afet bölgesi ilan edilirse zor şartlarda üretim yapan çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçları ertelenmiş olacak. Tekrar tohumluk yardımı yapılacak. Bu sayede çiftçimiz üretim yapmaya yönelir. Bu yardımlar olmasa çiftçimiz üretim yapamaz" dedi.

Çöklü, çiftçinin ödeyemeyeceği borçları nedeniyle traktör ve tarlasını satmaya zorlanacağını ifade ederek, verilecek destekleri dört gözle beklediklerini kaydetti. Çöklü, "Çiftçimiz üreten ve çalışkan. Biz kendi kendine yeten 7 ülkeden birisiydik. İzlenen tarım politikaları yüzünden hububat ithal eden bir ülke durumuna düştük. Eski durumumuza gelmemiz için hükümetimizin bizi teşvik etmesi gerekiyor. Çiftçimizi tarlaya yönlendirmesi gerekiyor. Bu sayede hem köylümüz kendi köyünde istihdam edilmiş olur, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunulmuş olur" diye konuştu.

Aşağıpınarbaşı, Karaömerler ve Tömek köyleri arasında ekim yapan çiftçiler ise bu yıl hasat yapamadıklarını ve biçerdöverlerin ekinlerin oluşmaması nedeniyle tarlalara giremediğine değinerek destek beklediklerini belirttiler.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 13:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?