4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya çiftcisi destek mağduru

Konya’nın merkez Selçuklu İlçesi Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına, tahıl ambarı olarak bilinen Konya’nın dahil edilmemesini üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.
 
Selçuklu Ziraat Odasında yeni yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Faruk Çöklü, Resmi Gazete de yayınlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi tebliğine Konya’nın dahil edilmediğini hatırlattı.

Konya Milletvekillerinin tebliğe Konya’nın dahil edilmesini sağlamalarını isteyen Faruk Çöklü, “Adana, İzmir, Tekirdağ gibi iki yada üç ürün yetiştiren iller bu kapsama alınırken, tek ürün yetiştiren Konya bu tebliğe alınmıyor. Bu tebliğe Konya çiftçisinin alınmaması gelecek ve istikbalimizi etkileyecektir. Konya çiftçisi geçinemez hale gelecek” dedi. 

Su kaynaklarının daha iyi kullanımı için damlama sulama sistemine geçilmesi gerektiğini kaydeden Çöklü, “Yüksek maliyetli bu projeyi hayata geçirmek için devlet desteği lazım. Bu destek bir çok ilde çiftçiye veriliyor ama Konya çiftçisi yararlanamıyor. Mavi Tünel projesine harcanacak bedelin sadece üçte biri fiyatına damlama sulama sistemine geçilebilir” diye konuştu. Çöklü, girdi fiyatlarının ürün maliyetini artırdığını, çiftçinin kendi kendine geçinme imkanının zorlaştırdığını ileri sürerek, yüzde 50 hibeli projelerden Konya çiftçisinin yararlanamayacak olmasının üzüntüyle karşıladıklarını tekrarladı. 

Resmi Gazete de yayınlanan tebliğin amacının, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının yaratılması, tarımsal sulama alt yapısının geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, temel kamu hizmetlerinin düzeyinin yükseltilmesi, hizmetlere erişimin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin yaratılmasına ilişkin usul ve esasları belirlediği öğrenildi.
iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 15:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?