5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya dünya kenti olmanın ilk adımını attı

Sorbonne Üniversitesi öğretim görevlileri, tarihi geçmişiyle dünyanın en önemli merkezlerinden biri olarak ifade ettikleri Konya’nın haklı çıkışında yanında yer almak istediklerini belirttiler.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda "Dünya Kenti Konya" konulu bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Sorbonne Üniversitesi Şehircilik Kürsüsü Dekanı Michael Carmona, Sorbonne Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Enginöz, şehir plancıları, mimarlar, iş adamları ve meclis üyeleri katıldı.


Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Amacımız Konya’yı dünya kenti yapmaktır. Konya ile Sorbonne arasında önemli bir köprü kuruldu. Önümüzdeki yıl Paris’te olacağız. Burada dünya şehirleri fuarında şehrimizin tanıtımını yaparak dünya kenti Konya hedefimizi gerçekleştireceğiz. Tarihi birikimi ve geçmişiyle sürekli merkez olmayı başaran Konya’nın bugün de merkez haline gelmesini sağlayacağız. Paris, dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Paris’i Paris yapan turizmidir. Biz bunun farkındayız ve şehrimizin turizm potansiyelini hareket geçireceğiz. Konya dünyanın en önemli şehirlerinden biri olacaktır" dedi.


Toplantıda Konya’da yaptığı incelemelerinin genel bir değerlendirmesini yapan Michael Carmona ise, gelişmişlik düzeyi olarak Konya’yı çok iyi bulduğunu ifade etti. Carmona, "Konya’da bulunmaktan çok mutluyum. Başkana davetinden ötürü çok teşekkür ederim. Bir şehir plancısı olarak şunu belirtmek isterim ki, Konya dünya şehri olma yolundadır. Konya dünyanın en güzel şehirlerinden birisidir. Bu şehir, insana hizmetin en güzel yapılabileceği harika bir yer. Konya inşaat yapmak için de güzel bir şehir. 19. yüzyılda Paris’i yeniledik. Paris’in tarihi dokusunu koruyarak yeni bir Paris oluşturduk.

Şehrin gelişmeye müsait olan bölgesinde gelecek nesillere de hitap edecek yeni bir Paris oluşturduk. Defans bölgesi olarak ifade ettiğimiz bu gelişme, dünyaya örnek teşkil etti. Şehirleri kültürleriyle ele almak ve geliştirmek gerekir. Kültür şehrin ruhudur. Her şehrin kendine ait ruhu vardır. Paris’i yeniden düzenlerken şehirde kültürün çok önemli olduğunu anladık. Sosyal birliktelik de çok önemli. Şehri geliştirirken kültürel değerler, toplumsal yaşantı ve şehrin tarihi geçmişi ile birlikte ele alarak geliştirmek gerekir. Çevreci olmak gerekir. Şehir birçok alanda ilgi odağı haline getirilebilir.

Geçmişinde birikimi olan, gelişme ve merkez olma potansiyelini barındıran şehirleri binalarıyla, turistik ve tarihi meknlarıyla veya sanayisi ile ilgi odağı haline getirebilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde hem tüm dünya insanlarının ilgisini çekersiniz, hem de sanayicinizin ürettiği ürünü daha rahat ve kolay satarsızınız. Konya dışarıda anlatıldığı gibi değil. Benim bu şehirle ilgili düşüncem fevkalade pozitif. Çok büyük potansiyeli var. Çok güzel dizayn edilmiş. İnsanlarınız mutlu görünüyor. Bu büyük bir avantaj. Konya’nın birçok Avrupa ülkesinden, Brüksel ve Frankfurt gibi şehirlerinden daha önemli bir şehir olduğunu düşünüyoruz. Ama Konya’nın böyle bir imajı yok. ’İmaj-Kültür-Turizm’ eksiklikleri giderilmeli. Avantajlarınızı kullanarak şehri hak ettiği konuma çok rahat getirebilirsiniz.

 Konya bir sporcu gibi hedefine kitlenmiş, koşuya başlayacağı anı bekliyor. Şehrin kültürel kimliğiyle dünyaya açılması gerekiyor. Konya da İspanya’nın Bilbao şehri gibi tarihi kimliği ve değerleri ile çok ziyaretçi çekebilir. Dünya insanlarını ağırlayabilir. Mevcut tarihi geçmişi, birikimi ve barışçıl yaklaşımlarıyla bir dünya merkezi olabilir. Konya özellikle Fransa’da çok iyi tanınan ve bilinen bir şehirdir. Hz. Mevlana’nın evrensel çağrısı ve tarihi geçmişi çok iyi bilinmektedir. Sorbonne Konya’nın bu haklı çıkışında yanında yer almak istiyor. Biz, insanlığın ilk yerleşim merkezlerinden olan ve potansiyeli ile dünyanın en önemli şehirlerinden biri olmayı hak eden bu şehrin yanında yer almak istiyoruz" diye konuştu.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2004 Pazar 10:40:23
Güncelleme :30 Ağustos 2004 Pazartesi 13:05:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?