7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Konya model şehir olacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, son 4 yılda yaptıkları hizmetlerle Konya'nın çehresinin değiştiğini ve herkes tarafından model şehir gösterildiğini belirterek, Konya'nın önümüzdeki 50 yılı için çalıştıklarını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı açıklamada son birkaç yıldır yapılan hizmetlerin Konya'yı yaşamak için tercih edilen illerin ön sıralarına taşıdığını ifade ederek, "Hedefimiz Konya'yı sadece Türkiye'de değil Dünyada misyonuna yakışır bir model şehir haline getirmektir" dedi.

İnsanların artık rahat yaşayabilecekleri, sosyal, kültürel ve fiziki anlamda gelişmesini tamamlamış şehirleri tercih ettiğini belirten Başkan Akyürek, "Biz de bunun farkında olarak Konya'yı aldığımız noktadan yaşamak için en çok tercih edilen şehirler arasında ön sıralara getirmeye çalıştık. Bunda da büyük mesafe aldık. Artık Konya bir model şehir, bir örnek şehir konumuna gelmiştir. İnsanlarımızın bunun farkında olduğunu görüyoruz. Bu da bizi mutlu etmektedir" dedi. Akyürek, Konya'nın kendilerinin hizmet döneminde büyük bir sıçrama yaptığını, sadece bir alanda değil fiziki, kültürel ve sosyal belediyecilik anlayışı ile bütün şehri her yönü ile ele aldıklarını ve Konya'nın bu hamlelerle marka şehir haline geldiğini söyledi.

ÖNCE İNSAMIZIN MUTLULUĞU SONRA ŞEHRİN İMARI

Akyürek, insanın mutluluğunu, huzurunu ve refahını herşeyin önünde gördüklerini, bunun için de, "Önce insamızın mutluluğu sonra şehrin imarı" düsturu ile hareket edip sosyal belediyecilik alanında gereken herşeyin yapılmaya çalışıldığını belirterek, "Konya paylaşmada, dayanışmada, sevgi, barış ve kardeşlik duygularının yükselmesinde çok özelliği olan bir kent. Konya Türkiye'de Sivil Toplum Kuruluşları (STK) sayısı açısından her bin kişiye düşen en çok STK'ya sahip kentimiz. Yine bizim vakıf insanlarımız var, vakıflarımız var, gıda bankalarımız var. Büyük bir yardımlaşma dayanışmasını Konya'da yaşıyoruz. Belediye olarak da bütün bunların koordinasyonunu, daha faydalı hale gelmelerini, insanımıza doğrudan katkı yapar hale gelmeleri konusunda çaba gösteriyoruz, çalışmalar yapıyoruz, iş birliği içinde gayret gösteriyoruz. Belediyemizin hemen hemen ulaşamadığı nokta yoktur. Bu bizim için çok önemlidir. Çünkü bir yetimin gözyaşının yerine hiçbir şey koyamayız. Konya'da herkesin mutlu olması için bütün imkanlarla gayret ediyoruz" dedi. Başkan Akyürek, bununla beraber kültürel belediyecilik anlamında da Konya'nın misyonuna yakışır Türkiye ve dünyanın birçok yerinde hizmet yaptıklarını ifade etti.

ŞEHRİMİZ ADINA BÜTÜN FIRSATLARI DEĞERLENDİRİYORUZ

Başkan Akyürek, Konya olarak 50 yıllık bir vizyonla çalıştıklarını, bu bakış açısı ile sosyal ve kültürel belediyecilik hizmetlerinin yanında fiziki çalışmalarda da şehrin eksiği neyse onu tamamlamak için büyük bir gayret gösterdiklerini kaydederek, "Şehrimiz adına ortaya çıkan fırsatları hiç kaçırmamaya çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca hatta son 100 yıldaki önemli fırsatlardan birisini Alaeddin Tepesi çevresinde şehrimiz yakaladı. Adliye teşkilatının taşınması ile birlikte şehir merkezinde Kılıçarslan Köşkü karşısında bulunan, Alaeddin çevresinde tarihi kent merkezinde yer alan eski adliye binası Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi.

Karşılığında bir İstinaf Mahkemesi yapıp Adalet Bakanlığı'na teslim edeceğiz. Eski adliye binasının yeri Konyamızın tarihi merkezi. Orayı kent meydanı olarak düzenleme çalışmalarımızı başlattık. Bunu şehrimiz adına bir dönüm noktası olarak görüyorum. Orada toplam 30 bin metrekareyi bulan bir meydan, bir miting alanı oluşturuyoruz. Kültür Park düzenlemesi ile birlikte gelecek yıl içinde tamamlayacağımız bu çalışma Konya tarihinde iz bırakacak ve Konya tarihinde yerini almış olacak. Yine kent merkezindeki tescilli yapıların kamulaştırılması ya da tarihi yapısına uygun bir şekilde restorasyonu konusunda şuan büyük bir hızla çalışma başlattık.

Üçler Mezarlığı çevresinde başlattığımız bu çalışma ile Mevlana bölgesinde yeni bir düzenlemeye imza atmış olacağız. Yeni cazibe merkezleri oluşturacağız. Mevlana bölgesinde yeni yapmakta olduğumuz ve hakikaten Türkiye'de ses getirmekte olan bir çalışma da, tarihi dokuya uygun bir şekilde Selçuklu-Osmanlı mimari tarzında bir sentez olarak mimari tasarım açısından yapmakta olduğumuz İstiklal Harbi Şehitliği çalışması. Orada tarihi bir Konya Evini Kültür Evi olarak restore ettik, İstiklal Harbinde Konya askerlik şubesinde kayıtlı olanlar şehit düşen ve sonraki süreçlerde şehit düşen ecdadımızın, hemşerilerimizin isimlerinin ilçe ilçe yer alacağı aynı zamanda gazilerimiz için bir ofisin, bir çalışma bürosunun yer alacağı bir sanat galerisini, bir İstiklal Harbi sergi salonunu, Konya kültürünü sergileyebileceğimiz salonların yer alacağı çok büyük bir abideyi de yıl sonuna kadar hayata geçirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Başkan Akyürek, Konya'daki tüm kuruluşlarla birlikte şehre kazandırılan Bilim Merkezi'nin Konya'ya kurulacak olmasının Konya açısından çok önemli bir hizmet olduğunu da ifade ederek, "TÜBİTAK'la işbirliği içinde Türkiye'deki tek bilim merkezini Konya'da oluşturmuş olacağız. Ankara yolunda 15 bin metrekare kapalı alanda 100 bin metrekarelik toplam bir rekreasyon alanında iki yıl içinde tamamlanacak olan bilim merkezi hem Selçuklu başkenti Konyamızın vizyonu açısından, hem ülkemizde bundan sonra oluşturulacak bilim parkları ve bilim merkezlerine öncülük etmesi açısından çok önemli bir misyon üstlenecektir. Bununla ilgili de TÜBİTAK'la çalışmalara başlamış olduk" dedi.

KONYA'DA SON 3 YILDA EĞİTİME 200 MİLYON YTL YATIRIM

Başkan Akyürek, 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı'nın başlaması dolayısıyla eğitime yapılan katkıları değerlendirirken de şunları söyledi: "Konya'daki 267 ilköğretim ve ortaöğretim okulunun tamamına hizmet götürüyoruz. Tamamının çevre düzenlemesini, bahçe düzenlemesini ve binanın küçük onarımları ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Çünkü okullarımızı evimiz gibi görüyoruz. Okul bahçelerini kendi bahçemiz gibi görüyoruz. Bu bakış açısıyla hem okullaşma oranında Konya'yı Türkiye'de en üst noktalara taşımak için, hem de eğitimde kalitenin aynı zamanda fiziki düzenlemelerde de kalite artışı yapacağı bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ayda eğitim ve öğretim yılına giren 300 bin civarındaki öğrencimize de 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı'nda başarılar diliyorum. Hedefimiz Konya'yı diğer özelliklerinin yanında bir bilim kenti olarak da, bir bilim merkezi olarak da gelecek kuşaklara taşımak ve sınavlarda Türkiye'de en başarılı il haline getirmek. Bu yönü ile Konyamızda şuanda son üç yıl içerisinde tamamlanmış olan ya da tamamlanma aşamasına gelmiş olan 70'in üzerinde okulun da eğitim hayatına katkı yapmakta olduğunu belirtiyorum. Son üç yılda eğitime yapılan katkı Konyamızda hayırsever ve işadamlarımız eliyle üniversitemiz dahil olmak üzere 200 milyon YTL'ye yaklaştı. Bu da bizim için çok sevindirici bir olay ve bir gurur kaynağımızdır."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 11:54:34
Güncelleme :21 Eylül 2008 Pazar 12:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?