6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya Ovası'nda bereket

Konya Ovası, bu yıl 11 milyon dekar alanda hububat üretimi yapılarak iki kat verim alınmasıyla "Türkiye'nin tahıl ambarı" olma özelliğini korudu.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı M. Uğur Kaleli, Konya'da 2009 sezonunda 11 milyon dekar alanda hububat üretimi yapıldığını söyledi.

12 yıl aradan sonra iki kat verimin alındığı Konya Ovası'nda 5 milyon 600 bin dekar alanda ekmeklik buğday, 2 milyon 150 bin dekar alanda makarnalık buğday, 3 milyon 462 bin dekar alanda ise arpa, yulaf ve çavdar üretimi yapıldığını belirten KTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaleli, "Konya'da son 12 yıl içinde dekarına 150 kilogram ürün alan çiftçimiz bu yıl 300 kilogram ile 400 kilogram arasında ürün aldı. İlkim koşullarının iyi olması sayesinde yüzde 30 ila yüzde 40 arasında ürün artışı yaşandı. Geçen yıl yaşanan kuraklık ve spekülatörler nedeniyle dünya borsalarında buğdayın fiyatı artmıştı. Bu yıl ise dünya genelinde üretimin fazla oluşu, stokların dolu olması şiddetli bir baskı oluşturarak ister istemez hububat fiyatlarını aşağı çekiyor. Türkiye'de dünyanın bir parçası olduğuna göre, yükselen fiyatlardan nasıl etkileniyorsak düşen fiyatlardan da etkileneceğiz.
Çiftçi tarım girdilerinde desteklenmeyi istiyor. Gelişmiş ülkelerde de girdilerde çiftçi destekleniyor. Bu sayede hem verim hem de kalite artmış oluyor" dedi.

Kaleli, bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle KTB'ye gelen ürünlerin 3'te 2'sine yakın bir bölümünün fazla yağmur ve sezon öncesinde gübre kullanılmamasından kaynaklanan kalite düşüklüğü görüldüğünü ifade ederek, "Kurum olarak hububatta kaliteli ürün elde edilmesi için üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Süne ile mücadele ve erken hasatla ilgili çiftçimizi bilinçlendiriyoruz. Ülkemizi ithal buğdaya muhtaç etmeyelim dedik ama kalitesizlik nedeniyle un ihracatı yapan firmalar bir miktar ithal buğday getirecek diye düşünüyorum. Ülke genelinde rekoltemiz yüksek olacak. Bir önceki dönemden de 1.5 milyon ton devir eden ürünlerle birlikte 22 milyon ton rekolte bekleniyor. Özellikle bisküvi ihracatı yapan firmalara destek verilerek rekolteyle dış ticaret açığımızı kapatırız" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 10:21:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?