4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Konya ovası'nda muz hasatı

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve hububat ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Konya Ovası'nda muz yetiştirildi.


Ülkemizde sıcak iklimlerde yetişen ve en güzel meyveler arasında yer alan muz, Konya Ovası'nda da üretilmeye başlandı. Konya'nın Çumra ilçesindeki Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde kurulan serada deneme amacıyla yetiştirilen muzun hasadı yapıldı.


Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk'un direktifleriyle deneme amaçlı ve alternatif ürün ekimini sağlamaya yönelik iki sera kuruldu. Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde pancardan şeker üretimi sırasında kullanılan 55 derecelik su, soğuması için borularla soğutma kulelerine tahliye edilirken seralardan geçmesi sağlandı. Bu sayede seralarda yüksek ısıya ulaşılırken, elverişli sebze ve meyve üretim imkanı oluştu.

Serada öncelikle organik olarak şeri cinsi domates üretilirken, patlıcan, salatalık ve biber de yetiştirildi. Seralarda üretilen domatesler büyük marketlerde tüketiciye ulaştırıldı. Serada hangi ürünlerin yetişeceği konusunda araştırma yapan ziraat mühendisleri, bir ilki gerçekleştirerek muz yetiştirdi. Deneme amaçlı üretilen muzdan istenilen verim alınırken, hasadı da yapıldı.


Sera sorumlusu ziraat mühendisi Şeref Semercioğlu, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk'un desteğiyle Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde kurulan seranın şeker tarihinde bir örneği olmadığını belirterek, Konya Ovası'nda serada muz yetiştirerek bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

55 derecelik ısıya ulaşan suyun seralardan geçişi sırasında uygun ürünleri yetiştirdiklerini anlatan Semercioğlu, "Burada yetiştirilen muzdan verim aldık. Belli bir büyüklüğe ulaştı ve hasadını da yaptık. Burada tamamen organik ürünler yetiştiriyoruz. Döllenme işini arılar yaptığı için çok kaliteli ve organik ürünler elde ediyoruz. Enerji maliyetimiz ise sıfır noktasında" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 14:52:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?