6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Konya Şeker, Anadolu Holding oldu

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, holdingleşme sürecini tamamladıklarını ve 'Anadolu Birlik Holding' adı altında hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

Konya Şeker A.Ş.'nin 56. olağan genel kurulunda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kurumun büyümesi ve bu büyük gücün korunarak muhafaza edilmesi için yapılan model arayışında holdingleşme sürecinin tamamlandığını bildirdi.

Konya Şeker'in küresel bir oyuncu haline geldiğini kaydeden Konuk, "20'ye yakın yeni tesis kuruldu. Konya Şeker büyüyen, gelişen ve bir kuruş borcu bulunmayan bir kurum konumuna getirildi. Bu büyük gücün muhafazası için gücün korunmasına ihtiyacı vardır. Konya Şeker A.Ş.' nin bu devasa büyüklüğünü daha ilerilere taşıyabilmenin endişesi ile bir araştırma içerisine girdik. Şirketler topluluğu modeli arayışında holdingleşme yapısını en doğru olarak bulduk. Konya'da holding imajı doğru değildir. Geçmişte Konya'da tabela holdingleri oluşmuştur. Konya'da holdingleşme zordur. Konya Şeker daha öncede olduğu gibi zora talip olmuş, bu imajı yıkacak adımları da atmıştır. Bu kurum kendisini daha ilerilere taşıyacak holdingini kurarak şehrimizi ülkemizi uluslararası alanlarda başarı ile temsil edecektir. Holdingimiz bütün ortaklarına açıktır" dedi.

Ekonomik krizden doğru planlama ve akıllı yönetim neticesinde etkilenmediklerini kaydeden Konuk, "Konya Şeker olarak biz bu krizden doğru planlama ve akıllı yönetim neticesinde etkilenmedik. Üreticilerimizin de etkilenmemeleri için yoğun çaba sarf ettik. Bu kurum kendisini güçlendirerek dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korumuştur ve bundan sonra da korumayı başaracaktır. Tüm bu dünyada yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen, Konya Şeker büyümesini, gelişmesini olanca hızıyla bu yıl da sürdürmüştür. 10 yılda dönem karlılığı yüzde 138 bin 229, cirosunu yüzde bin 351, özkaynaklarını yüzde 7 bin 403, sermayesini yüzde 11 bin 650, aktif büyümesini ise yüzde bin 384 kat daha artırmıştır. Tüm bunları yaparken son 10 yılda toplam 206 milyon 857 bin lira tasarruf elde edilmiş oldu" diye konuştu.

Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Konuk, dünyanın geleceğinin enerji ve tarımında olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, "Biz şirket olarak son beş yıldır AR-GE' ye yaptığımız çalışmalarla arazide dünya standartları üzerinde sonuçlar almayı başardık. Tarımsal sanayinin modernizasyonunda bilimin ve bilginin en son teknolojisinde yine Konya Şeker olacaktır. Konya Şeker bilginin kullanılmışını, kullanılan bilginin ürüne dönüşmüş halini değil yeni gelişmiş bilgiyi kendi bünyesinde üretip dünyaya sunacaktır. AR-GE çalışmaları neticesinde kanola üretiminde gelişmiş ülkeleri bile geride bırakmayı başardık. Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya ile rekabet edebileceğimiz ürünün kanola olduğu tespit edilmiştir. Almanya ekilebilir arazilerinin yaklaşık 3'te 1'inde kanola üretimi yapmaktadır. Bizde birim alanda yaptığımız üretimle kanola üretiminde verim açısından Almanya'nın önüne geçtik" şeklinde konuştu.

Konya Şeker'in dünya çapındaki hızlı büyümesi sonucu bugün itibar gören bir kuruluş olduğunu ifade eden Konuk, aracı finans kurumu kullanmadan ekonomik boyuta ulaştığını bildirdi. Konuk, Konya nüfusu kadar ağaç dikiminin artırıldığını ve Konya Ovasına 4.5 milyon ağaç dikimi yapıldığını dile getirerek, "Ağaç dikimi ile Konya'nın ekolojik dengesinin korumasına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yine spor, eğitim ve tanıtım çalışmaları ile imaj ve marka değerimizi katlayarak büyütüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Konya Şeker'in 56. olağan genel kurulu şirket içi alınan kararların oylanması ile sona erdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 18:03:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?