7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Konya Şeker'den teknik gezi

KONYA ŞEKER'DEN KANSAS'A TEKNİK GEZİ

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, beraberindeki teknik ekiple Kansas'ta incelemelerde bulundu.

Clinton Küresel Girişimi'nin yıllık toplantısına katılmak için Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrine giden Recep Konuk, toplantıların ardından Konya Şeker ve Pankobirlik'ten gelen teknik ekiple buluşarak iklimi, coğrafyası ve toprak yapısıyla Türkiye ile büyük benzerlikler gösteren Kansas Eyaletine geçerek tarım işletmeleri, üretim sahaları, entegre tesisler, bilim merkezleri, ürün borsaları ile Kooperatifçilik Enstitüsü ziyaretlerini içeren bir haftalık çalışma gezisi gerçekleştirdi.

7 üretim tesisi, çiftlik ve tarla gezileri, Kansas Eyalet Üniversitesi ve iki enstitü ziyaretinin yanı sıra Arthur Capper Kooperatif Merkezinde kooperatifçilik konusunda yapılan çalışmalar, uygulanan eğitim programları hakkında bilgi alan Konuk, ABD'nin en saygın tarım dergilerinden biri olan Dünya Hububat Dergisi'nin Kasım sayısı için röportaj verdi. Konuk, 120 yıl önce kurulan ve dünyanın en çok işlem yapılan hububat borsası olan Kansas Ticaret Borsası'nın Şeref Konuğu olarak seans açılışını yaparak aldığı brifingin ardından üreticiler ve yatırımcılarla görüştü.

Kansas gezisini değerlendiren Recep Konuk, dünya'nın en büyük tarım ekonomilerinden birine gerçekleştirdikleri ziyareti önemsediklerini söyledi. Bu tür ziyaretlerin eksikleri görme, analiz etme ve zaafları giderecek projeler geliştirme imkanı sunduğunu dile getiren Konuk, “Gelişmiş ülkelerde, dünyanın en önemli tarım ekonomilerinde üreticinin üretim şartlarını ve ekonomik durumunu, tarımsal sanayinin ulaştığı noktayı, teknolojik gelişmeleri, üretim organizasyonlarının ve yapılanmalarının verim ve gelir etkisini değerlendirip bizde de bu gelişmeler neden olmasın diye kendimize soruyor ve yeni yatırım ve projeler için motive oluyoruz. Bizim teknik ekibimizin aklında bu seyahatten alış veriş merkezleri, kanyonlar veya tarihi anıtlar kalmadı, çünkü hiçbirini görmeye fırsatları olmadı. Hepsi Türkiye'ye kafalarında onlarca projeyle döndü. Hepimiz, üretim bantları, ekim sahaları, çiftlikler, yem rasyonları, laboratuar çalışmaları, devasa teknolojik yatırımların hafızamızda bıraktığı izlerle yurda döndük. Konya'daki gibi mesaimizi fabrikalarda, tarlalarda geçirdik, farkı şu yenilikleri ve yeni organizasyonları tanıma fırsatı bulduk. Şimdi o gördüklerimizden ülke tarımı, Türk çiftçisi ve tarımsal sanayi için uygulama projeleri oluşturma gayretindeyiz. Gördüklerimizi, öğrendiklerimizi Türkiye gerçeği ile harmanlayacağız ve bir projeler demeti oluşturacağız. Türkiye'nin ileri ekonomilerle arasındaki farkı kapatması ve Türk çiftçisinin daha çok üretmesi için yeni yatırımlarla yeni üretim alanları açacağız. Daha çok üretip daha çok ürettireceğiz. Yeni projelerimiz var ve yeni yatırımlarımızla üreterek ürettirmek için hırslanarak döndük” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2010 Pazartesi 17:11:02
Güncelleme :18 Ekim 2010 Pazartesi 17:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?