5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Konya Valisi Kayhan'dan 'hükümdar kemiği' açıklaması

Konya Valisi Ahmet Kayhan, 'Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Alaaddin Camii'nin türbe kısmında başlattığı onarım sırasında, Anadolu Selçuklu Devleti'nin önde gelen sekiz hükümdarının, lahitlerinin açıkta unutulması üzerine kemiklerini, gece türbeye üşüşen köpeklerin kaptığı' şeklindeki haberlerin asılsız olduğunu söyledi.
Konya Valisi Ahmet Kayhan yaptığı açıklamasında, Alaaddin Camii'nde 1991 ile 1995 yılları arasında çeşitli tarihlerde onarım ve restorasyon çalışmaları, türbe kısmında ise son olarak 1998 yılında kısmi onarım çalışması yapıldığını hatırlattı.
Vali Kayhan, "Bu konuyla ilgili çıkan haberlerin İbrahim Hakkı Konyalı'nın Konya Tarihi isimli kitabının Alaaddin Türbesi ile ilgili bölümünden, 1925-1932 yılları arasında Konya Valiliği yapan Vali İzzet Bey zamanındaki rivayetlere dayalı bilgilerden alındığını tespit ettik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce en son 1998 yılında yapılan onarımda gerekli hassasiyet gösterilerek, üst kat taş yüzeylerinin temizlenmesi, alt kat duvarlar tonoz yüzeylerin derzlenmesi, alt kat döşeme, mezarların çevre duvarları ile ahşap sandukalar yapılmıştır. Sultanlara ait kemiklerin 1995 yılında Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi uzmanlarının mahallinde yaptığı incelemede, kemiklerin ayrılarak, iskeletlerin kurulamayacağı raporu ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun gerekli yazısı ile layık olduğu sandukalar içerisine yerleştirilmiştir. 10 yıl önce böyle bir onarım yapılmadığı gibi, böyle bir olayın gerçekleşmediği de tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.
KONYA - İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2004 Çarşamba 17:33:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?