3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Konya yatırım merkezi olacak

Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Organize Sanayi (KOS), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Hazine Müsteşarlığı ve yabancı ülke temsilcileri, Konya'ya yabancı yatırımın nasıl çekilebileceği konusunu görüştü. 

KOS Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Vali Yardımcısı Halil Yılmaz ve davetliler katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, geçtiğimiz hafta Türkiye Yatırım Destekleme Ajansı'nın mecliste kabul edildiğini ve hizmete başladığını belirterek, "Bu ajans için yaklaşık bir yıllık bir çalışma süreci geçirdik. Ajansın ilk çalışması olarak 9 ilimizi FTI dergisinin düzenlediği yarışmaya soktuk ve 4 ilimiz ödül kazandı. Bunların arasında Konya da var. Konya bu ödülü kazanmakla Türkiye'de yatırım deyince akla gelen ilk iller arasında olduğunu kanıtladı. Bu konuda illerin ticaret ve sanayi odalarının büyük katkıları oldu" dedi. Yabancı sermayenin geçmiş yıllarda çok düşük düzeylerde olduğunu dile getiren Cavit Dağdaş, "1990'lı yıllarda yabancı sermaye 1 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak 2002'den itibaren bu rakam yükselmeye başladı ve geçen sene bu rakam 9.8 milyar dolara kadar çıktı. Yatırımın hangi sektöre yapıldığı o kadar önemli değil. Hangi sektör olursa olsun yabancı sermaye, yeni bir vizyon, yeni ve gelişmiş teknoloji demektir. Bankacılık ülkemizde verimsiz bir sektördü ancak yabancı ortakların piyasaya girmesi ile rekabet ortamı arttı ve kalite yükseldi. Yabancı yatırımcı ile çalışmak çok önemli. Artık sadece yurt içi pazarına değil, tüm dünya Türkiye'nin pazarı haline gelmeli. Globalleşme trendine ülke olarak ayak uydurmalıyız. 10 milyar olan ihracatımız artık 95 milyarı geçmiştir. Biz artık bir dünya ülkesi haline gelmeliyiz. Dünya standartlarında üretip tüketen bir ülke haline gelmemiz şart. Dünyaya 'Made in Turkey' damgasını vurmalıyız" diye konuştu. 

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ise, 4 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirmeye çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "Bugün geldiğimiz noktada birçok sorunun çözümlendiğini, ülkemizde yatırımların canlandığını, yabancı sermaye girişimlerinde de hatırı sayılır bir artış olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar aldığımız mesafe yeterli midir? Elbette ki değil. Bunun için daha çok çaba sarf etmeliyiz. Çünkü çocuklarımız, torunlarımız bizden iş, aş bekliyor" şeklinde konuştu. Doğrudan yabancı sermayenin ülkemiz için kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu da vurgulayan Büyükhelvacıgil, KSO olarak yabancı yatırımcıların Konya'ya yatırım yapması için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. 

Toplantıda ayrıca Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Ticari Ateşe Christian Maier, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Yu Jinbao, ABD Büyükelçiliği Ekonomik Bölümü Görevlisi Amy Coren, Dünya Bankası İletişim Yöneticisi Collen Gorove da hazır bulundu.
.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2006 Cumartesi 21:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?